Шрьодер: Русия иска да реши конфликта с преговори, няма да се дистанцирам от Путин

6710
Шрьодер: Русия иска да реши конфликта с преговори, няма да се дистанцирам от Путин
Снимка: Getty Images

Русия има желание да разреши конфликта с Украйна по пътя на преговорите. Това заяви бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер в интервю за сп. „Щерн“.

Думите на дългогодишния председател на борда на директорите на руския петролен гигант „Роснефт“ идват след срещата му с Владимир Путин в Русия миналата седмица. Шрьодер е обвиняван за близките си връзки с Кремъл и германското правителство наскоро го лиши от офис и персонал, след като бившият канцлер защити Москва и дългогодишните си отношения с нея въпреки войната в Украйна. Малко по-късно той официално оттегли кандидатурата си за член на борда на директорите на „Газпром“.

Бившият премиер Герхард Шрьодер бяга от Роснефт, за да се измъкне от санкции

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и главният изпълнителен директор на спрения "Северен поток 2" Матиас Варниг подадоха оставка ...

В интервюто Шрьодер казва, че сделката за износа на украинско зърно може да е първата стъпка към мирно прекратяване на огъня. Според него фундаменталните точки на конфликт между Москва и Киев подлежат на разрешаване, но Германия и Франция имат „специална отговорност“ в този процес.

„Добрата новина е, че Кремъл иска да постигне решение по пътя на преговорите”, отбеляза Шрьодер. „Вече съществува подход по този въпрос между Украйна и Русия, например със случилото се в Истанбул през март“, върна се той към проведените там преговори.

Бившият канцлер на Германия допълни, че Турция оказва голяма подкрепа, като помага изключително много при преговорите за доставка на зърно. Той отбеляза като положителен факта, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е опитал да влезе в ролята на посредник, „но без съгласието на Вашингтон това няма как да се случи”.

Според него „трябва да има отстъпки и от двете страни“ и е „голяма грешка да се омаловажават предварително възможните отстъпки от страна на Украйна като мир, диктуван от Русия“. Това би могло да бъде един от начините за прекратяване на конфликта, смята бившият канцлер.

Герхард Шрьодер отива на съд заради връзки с Русия, разследват го за престъпления срещу човечеството

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер ще бъде изправен пред съда заради близките си връзки с руското правителство, съобщи БГНЕС, ци...

"Реално кой ще има полза от това да се дистанцирам от Владимир Путин? Взел съм своите решения и стоя зад тях. Дадох да се разбере, че може би мога отново да бъда полезен. Така че защо да се извинявам?", попита той за отношенията си с руския президент.

Шрьодер каза, че войната е „грешка на руското ръководство“, но нарече „абсурдно“ твърдението на украинския президент Володимир Зеленски, че един ден Крим отново ще бъде върнат в границите на Украйна. "Освен татарското малцинство, този район е руски, бившият съветски лидер Никита Хрушчов го дал на Урайна, докато е била част от СССР", каза той. Според него въпросът "може да бъде решен с времето“, но след десетки, дори стотици години.

Шрьодер каза също, че Ангела Меркел постъпила мъдро, като не позволила през 2008 г. да започне процес за присъединяване на Украйна към НАТО.

"Най-простото решение" в настоящата енергийна криза в Германия би било да се пусне в експлоатация газопроводът "Северен поток 2", каза още той. "Когато нещата станат наистина напрегнати, този тръбопровод е налице и с двата газопровода "Северен поток" няма да има проблеми с доставките за германската индустрия и германските домакинства".

Путин иска да му построят флот като американския

Доминирането на САЩ в световните океани е „голямо предизвикателство“ пред националната сигурност на Русия. За да му се прот...

Припомняме, че Германия блокира „Северен поток 2“ като санкция срещу Кремъл за войната в Украйна, а наскоро Москва намали до едва 20% потоците на синьо гориво по „Северен поток 1“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа