Герхард Шрьодер съди Бундестага, който му отне привилегиите заради Путин

5652
Герхард Шрьодер съди Бундестага, който му отне привилегиите заради Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер съди парламента на страната си в опит да възстанови специалните си привилегии, които му бяха отнети от Бундестага през май. Това съобщи днес адвокатът му Михаел Нагел пред ДПА.

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер съди парламента на страната си в опит да възстанови специалните си привилегии, които му бяха отнети през май, съобщи днес адвокатът му пред ДПА.
В иск, подаден в Берлинския административен съд, 78-годишният Шрьодер настоява да му бъде върнат офис в парламента, заяви базираният в Хановер негов адвокат Михаел Нагел.
През май бюджетната комисия на германския парламент постанови, че Шрьодер, който отдавна е обект на ожесточени критики в Германия заради връзките си с Русия, трябва да се откаже от правото си на офис в Бундестага, въпреки че ще продължи да получава пенсията си и да разполага с охрана.
Правният екип на бившия канцлер твърди, че решението на бюджетната комисия на Бундестага да намали финансирането на парламентарната канцелария на Шрьодер и да я закрие е било незаконно, според изявление на адвокатската кантора, получено от ДПА.
Твърди се, че "пенсионираният канцлер Герхард Шрьодер вече не упражнява така наречените си "запазващи се официални задължения". Не се уточнява обаче какви изобщо са тези "запазващи се служебни задължения", как да се определи дали те се упражняват или не и освен това каква процедура трябва да се спазва в това отношение", се казва в изявлението.
Бившият канцлер, който заемаше поста между 1998 г. и 2005 г., от години е критикуван заради участието си в руски държавни компании и е смятан за близък личен приятел на руския президент Владимир Путин. 
Натискът върху Шрьодер да се разграничи от Путин се засили след нахлуването на Русия в съседна Украйна. 
През май Шрьодер най-накрая обяви, че ще напусне надзорния съвет на руския енергиен гигант "Роснефт". Той отхвърли и номинация за поста в надзорния съвет на друг руски енергиен гигант – "Газпром".
В понеделник, след няколкоседмично обмисляне, неговата лявоцентристка партия ГСДП реши, че няма основания за изключването му от партията.
Комисията в северния германски град Хановер заяви, че Шрьодер не е нарушил партийния правилник на социалдемократическата партия, като се е ангажирал с руски държавни компании, което означава, че няма основание за изключване или дори порицание.Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер съди парламента на страната си в опит да възстанови специалните си привилегии, които му бяха отнети от Бундестага през май. Това съобщи днес адвокатът му Михаел Нагел пред ДПА.

В иск, подаден в Берлинския административен съд, 78-годишният Шрьодер настоява да му бъде върнат офиса в парламента. Припомняме, че през май бюджетната комисия на Бундестага постанови, че бившият канцлер трябва да остане без офис и персонал, защото защити Владимир Путин, Русия и дългогодишните си връзки в страната въпреки войната в Украйна. Шрьодер продължава да получава пенсията си и да разполага с охрана.

Шрьодер: Русия иска да реши конфликта с преговори, няма да се дистанцирам от Путин

Русия има желание да разреши конфликта с Украйна по пътя на преговорите. Това заяви бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер в интер...

Правният екип на бившия канцлер заявява, че решението на бюджетната комисия било незаконно. Твърди се, че "пенсионираният канцлер Герхард Шрьодер вече не упражнява така наречените си "запазващи се официални задължения". Не се уточнява обаче какви изобщо са те, как да се определи дали се упражняват или не и каква процедура трябва да се спазва в това отношение", се казва в изявлението на адвоката му, цитирано от БТА.

Бившият канцлер, който заемаше поста между 1998 г. и 2005 г., от години е критикуван заради участието си в руски държавни компании - беше дългогодишен председател на борда на директорите на петролния гигант "Роснефт". По-рано тази година Шрьодер бе принуден да се оттегли от списъка с кандидати за членове на борда на "Газпром".

Той е смятан за близък личен приятел на руския президент Владимир Путин.

В понеделник, след няколкоседмично обмисляне, неговата лявоцентристка партия ГСДП реши, че няма основания за изключването му от партията. Според комисията на ГСДП Шрьодер не е нарушил партийния правилник на социалдемократическата партия, като се е ангажирал с руски държавни компании, което означава, че няма основание за изключване или дори порицание.

Бившият премиер Герхард Шрьодер бяга от Роснефт, за да се измъкне от санкции

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и главният изпълнителен директор на спрения "Северен поток 2" Матиас Варниг подадоха оставка ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа