"Нуждаете се от хора": НАТО със съвет за допълнителна мобилизация в Украйна

3814
"Нуждаете се от хора": НАТО със съвет за допълнителна мобилизация в Украйна
Снимка: 121 окрема/Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Ръководителят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер, който на 21 март посети Киев за първи път от началото на войната, заяви, че Украйна трябва да извърши допълнителна мобилизация. Според него нападнатата от Русия страна се нуждае не само от оръжия, но и от хора.

"Нужни са не само гранати, нужни са и хора, които да заместят мъртвите и ранените. А това означава мобилизация. Разбирам колко е трудно да се убедят хората в либералната демокрация", призна все пак Бауер по време на речта си на Киевския форум за сигурност.

Още: Военният лидер на НАТО пристигна в Киев и отправи послание към Путин

НАТО вярва в победата на Украйна

Адмиралът също така призова обществото да не мисли песимистично за способността на Украйна да спечели войната. Отбеляза и продължаващата подкрепа от НАТО за Киев. Бауер отбеляза, че ако се разгледат фактите, има всички основания да се смята, че Украйна е способна да постигне успех във войната с Руската федерация.

"Единственото нещо, от което се нуждаете, е нашата помощ. Страните от НАТО и много други държави по света предоставят на Украйна безпрецедентна подкрепа и това наистина е от значение. Но Украйна се нуждае от още по-голяма подкрепа", каза той, цитиран от УНИАН.

Снимка: Украински генерален щаб

Още: Украински депутат разказа как ще се промени мобилизацията в Украйна

Според него украинските защитници радикално са променили много аспекти на съвременната война. "Изправени пред комбинацията от окопи и артилерийски заграждения от Първата световна война, от една страна, с безпилотни самолети и изкуствен интелект от XXI век, от друга, вие бързо се адаптирахте и отвърнахте на удара. Вие сте пионери в иновациите, използвайки комбинация от съветски технологии с модерни западни оръжия", заяви Роб Бауер.

Мобилизация в Украйна - какво се случва?

Наскоро министър-председателят на Украйна Денис Шмигал отговори на въпроса дали е необходимо сега да се мобилизират половин милион украинци, както смята Министерството на отбраната. Според него това не е необходимо на този етап.

"Ще продължим борбата, ако имаме подкрепата на нашите партньори в артилерийски снаряди, ракети с далечен и среден обсег", каза Шмигал в интервю за Bloomberg.

Още: Украйна планира мобилизация на 500 000 души, повечето ще сменят изтощените войски на фронта

Старши изследователят в Центъра за военноморски анализи Майкъл Кофман заяви, че мнозинството от украинците смятат, че "мобилизацията сега е еднопосочен билет". Според него заради подобни мисли бъдещето на Украйна започва да го тревожи още повече.

"Сега, ако сте мобилизирани в Украйна и сте призовани в армията, това в много отношения е еднопосочен билет, особено ако отидете в пехотата. Около 70% от загубите, по правило, се случват в пехотата. И единственият "изход" е, ако сте убит или ранен по време на битката", отбеляза той.

Острият недостиг на личен състав пречи да се даде закъснялата почивка на изтощените войски на фронтовата линия. Генералният щаб е поискал мобилизирането на още половин милион новобранци в допълнение към действащата армия от 1,1 милиона души, каза президентът Володимир Зеленски на пресконференция на 19 декември 2023 г.

Още: Демобилизация: Зеленски прати в резерва определен брой наборници

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа