Обезглавяването на френски учител още буди страх у колегите му

1069
Обезглавяването на френски учител още буди страх у колегите му
Снимка: Getty Images/Guliver

Училището "Евкалипт", намиращо се във френската община Олюл, близо до Тулуза, спря да говори в пресата. „Не искаме да правим изявления и сме ангажирани да възстановим спокойна атмосфера“, написа Сандра Оливие, учител по математика в училището и говорител на профсъюза на учителите, в отговор на искане на „Дойче веле“ за интервю, пише БГНЕС. Роберт Беневенти, кметът на комуна Олюл, представляващ консервативната Републиканска партия също мълчи. Предложението му за преименуване на училището в чест на убития учител по история Самюел Пати се провали поради несъгласие между учители, родители и ученици. Това обстоятелство предизвика двусмислена оценка на обществеността и ясно показа разделящите се мнения във Франция по въпроса за разделянето на училището и религията. По-рано в ефира на France 3 Беневенти подчерта, че като преименува училището, той иска да отдаде почит на учителя, убит при ужасни обстоятелства. „За мен това би било важен символ на нашата република“, каза политикът. През октомври 2020 г. млад ислямски терорист с чеченски корени нападна учителя близо до Париж и отряза главата му, след като показвал карикатура на Шарли Ебдо на пророка Мохамед по време на урок.

Припомняме, че през януари 2015 г. двама ислямисти нападнаха редакцията на това списание, убивайки 12 души. Идеята за преименуване на училището "Евкалипт" в чест на Самуел Пати трябваше да бъде подкрепена от нейния съвет, състоящ се от представители на учители, родители и ученици. Онлайн анкета обаче показа, че повечето от тях са против да кръщават училището на убития учител. След това Беневенти реши да се откаже от този проект. Учителката по математика Сандра Оливие обясни причините за това решение в интервю за France 3. "Разбира се, ние искаме да почетем паметта на нашия колега, но не по този начин. Преименуването на училището в негова чест би ни превърнало в цел. Трябва да избягваме такъв риск ", каза тя. И допълни, че Пати няма нищо общо с училището, а улицата, на която се намира, вече носи името на жандарма, който пожертва живота си през 2018 г., за да спаси заложник, добави учителят. "Това са много запомнящи се имена за едно училище. Те биха дали тъжна аура на институция, която работи с деца", казва Оливие.

Главното мюфтийсто с осъдителна декларация за карикатурата в "Шарли Ебдо"

Главното мюфтийство в България публикува на страницата си осъдителна декларация за карикатурата в "Шарли Ебдо". Корицата на последният ...

Отказът да се преименува училището предизвика голям обществен резонанс. Някои нарекоха това решение „доброволно подчинение на насилието“ и дори „позор“. Според Янис Родер, ръководител на Центъра за наблюдение на образованието на фондация „Жан Жорес“, учителите са отстъпили от страх. „Ислямистите скоро ще спечелят битката за умовете, в края на краищата учителите дори не се бият“, казва той в интервю за „Дойче Веле“. Самият Родер преподава история в покрайнините на Пари Сен Дени.

Според социално проучване, поръчано от фондация „Жан Жорес“ и редакцията на „Шарли Ебдо“ в началото на 2021 г., 42% от анкетираните учители са признали за самоцензура, обмисляйки религиозни теми в клас, за да избегнат проблеми. "Разбирам нежеланието да рискувам живота си. От 2015 г. обаче, след терористичните атаки, които се повтарят оттогава, вече не живеем в сигурността, която ни заобикаля в продължение на 70 години. Държавните служители са длъжни да защитават ценностите на републиката “, убеден е учителят.

"Нежеланието на родителите и учителите да кръстят училището на Самуел Пати се счита за признак на дълбока криза", посочва Мишел Александра Тюдор - асистент в катедрата по медийни изследвания и социология в Университета на Монпелие „ Пол Валери“ в Южна Франция. Тя нарича решението на съвета на училището "Евкалипт" израз на нарастващото недоверие към политиците, както и разединението на французите по въпроса за разделянето на училището и религията. „Хората създават впечатлението, че политиците използват такива символи, за да направят кариера, като същевременно застрашават другите“, коментира Тюдор ситуацията в интервю за „Дойче Веле“. Освен това, някои вече не са сигурни, че принципът на разделяне на училището и религията в сегашния си вид отговаря на техните идеи, продължава експертът. "Хората смятат, че всичко това е свързано само с осъждането на исляма. Следователно самата концепция за" разделяне на училището и религията "трябва да бъде преосмислена, за да не се слагат всички мюсюлмани под общ знаменател“ , посочва Тюдор.

Експертът счита законопроекта "За укрепване на републиканските принципи", който в момента се обсъжда във френския парламент, като начало на необходимото обсъждане в тази област. И все пак, днес ситуацията в община Олюл изглежда е по-скоро изключение, отколкото правило. И така, администрацията на град Безие, разположен на триста километра, недалеч от брега на Средиземно море, вече е решила да назове начално училище в чест на Пати. За това съществуващото училище ще бъде разформировано и отворено през есента на 2022 г., вече под ново име.

Предполагаем джихадист бе депортиран във Франция, свързват го с нападението над "Шарли ебдо"

Предполагаем джихадист беше депортиран във Франция от Джибути, във връзка с терористичното нападение срещу сатиричното издание "Шарли е...

В Кап дАйл, разположен на 180 км., в района на Прованс градският съвет, само дни след убийството на учителя на Пати, преименува бившето училище „Свети Антоан“ в негова чест. Новото име трябва да виси на стената на училището през юни. Кметът на Кап дАйл, Ксавие Бек, който също като кмета на Олюл, Робърт Беневенти, е член на Републиканската партия, прие преименуването на училището за даденост, въпреки петиция от 300 подписа срещу инициативата. "Трябва да защитаваме нашата цивилизация и нашата демокрация, категорично отстоявайки идеалите", обясни Бек пред „Дойче Веле“. „Вече не можем да отстъпваме пред терора“, добави той.

Учителят по история Самюел Пати бе обезглавен за това, че е показвал на учениците в клас карикатури на пророка Мохамед. Основният обвиняем в престъплението Абдулах Анзоров е от чеченски произход. По-рано ръководителят на прокуратурата за борба с тероризма в страната Жан-Франсоа Рикар заяви, че престъплението е извършено от лице „от чеченска националност, родено в Москва на 12 март 2002 г., което е имало статут на бежанец, той не е бил в полезрението на правозащитните органи“. Според прокурора заподозреният е получил разрешение за пребиваване от френските власти на 4 март до 2030 г.

Припомнете си случая ТУК: Обезглавеният в Париж е учител, показвал карикатури на пророка Мохамед

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа