Облекчени са ограничителните мерки в повечето европейски страни (ОБОБЩЕНИЕ)

2280
Облекчени са ограничителните мерки в повечето европейски страни (ОБОБЩЕНИЕ)
Снимка: iStock

Някои европейски държави облекчават ограничителните мерки, въведени във връзка с пандемията от коронавирус.

Германия и Франция отмениха проверките по границите си за пътници от други европейски страни, вече няма да налагат и карантина след влизане в страната.

Френският президент Еманюел Макрон огласи отпадането на още ограничения и обяви "първа победа" срещу коронавируса.  Той съобщи, че предстои пълно отваряне на кафенетата и ресторантите в района на Париж.

"Това не означава, че вирусът си отишъл и че можем напълно да се откажем от предпазните мерки. Ще трябва да живеем с него още дълго време, да спазваме социална дистанция. Лятото на 2020 година няма да бъде като всяко друго. Трябва да проучим развитието на епидемията, трябва да бъдем подготвени, в случай че тя се върне по-силна".

В Австрия се  отменя задължителното носене на маски при посещение на магазини, ресторанти, хотели, музеи, училища и на религиозни служби. Работното време на заведенията за обществено хранене се удължава до 1 часа през нощта, а ограничението за групи е до 4 души.

Швейцария отваря границите си за европейски граждани от страните в Шенген. В списъка на рисковите държави обаче за момента остават тези, които не са част от зоната за свободно движение като България, Хърватия и Румъния, а също така и Великобритания. 

Германия отменя всички гранични ограничения. Отменят се и предупрежденията за пътуване в 29 европейски държави.

От днес в Италия на практика се отменя карантината, наложена на 10 март. Властите разрешават например отново да бъдат отворени театрите и кината, децата да заминат за летни лагери, да започнат работа СПА- комплексите.

Гражданите на Чехия могат да се движат свободно в страните от Евросъюза, без да е необходимо при завръщането си да бъдат под двуседмична карантина и да предоставят данни за отрицателен тест за коронавирус. Необходимостта от такива данни се запазва само за идващите от Португалия, Швеция и част от Полша, където епидемиологичната ситуация за момента остава сериозна.

Финландия и Норвегия отменят ограниченията за пътуване в страните в Северна Европа. Финландските власти освен това запазват забраната само за Швеция, а разрешават пътуванията и до балтийските държави.

Правителството на Нидерландия разрешава пътуванията с цел туризъм до 16 европейски държави.

Властите в Молдова отменят забраната за международните полети като част за облекчаване на мерките срещу коронавируса. Първите самолети ще бъдат по линията Кишинев-Минск.  В страната подновяват работа хотели и ресторанти.

Доц. Околийски: Втори пик се наблюдава в доста страни по света

"Наблюдавахме едни задружни и осмислени мерки доста дълго време във връзка с пандемията от коронавирус. Това, което наблюдаваме сега, г...

В Грузия се възобновяват вътрешния туризъм и пътуванията с влак.

Магазини и търговски центрове отвориха във Великобритания и пред тях се извиха дълги опашки от нетърпеливи клиенти.

В Румъния изтече състоянието на тревога и дейността си възобновиха моловете. От днес е разрешено празнуването на сватби, кръщенета и рождени дни в Сърбия. Занятията в университетите бяха възстановени в Турция и Нидерландия.

На места обаче режимът все още е строг. Шведите например не могат да пътуват до съседни страни, освен ако не е крайно наложително. А Испания продължава да не допуска туристи на своя територия до 21 юни.

До Германия, Франция, Белгия, Люксембург, балтийските републики, Словения, Чехия и Полша се пътува свободно. В Австрия от днес и в Нидерландия от вчера влизането е възможно само по неотложни причини.

Стартираха международен проект за предотвратяване на бъдещи пандемии

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), стартира инициатива за повишаване на глобалната го...

Ограничения и задължителна карантина се налага само за страни с все още голяма заболеваемаемост от коронавирус.

Гърция откри летния туристически сезон.Отпадат ограниченията за влизане на българи в Гърция. Те ще паднат от 12 часа на обяд днес. При влизане в страната гръцките гранични служители ще предоставят по тяхна преценка анкетни карти, в които българските граждани трябва да попълват трите си имена и дестинация на пътуването си.

На произволен принцип ще бъдат вземани и проби за коронавирус. Това съобщиха от българското външно министерство. При положителен резултат ще бъде налагана 14-дневна карантина. В такъв случай се препоръчва българските граждани да се връщат в България от границата. От 15 юни летищата в Атина и Солун започват да приемат международни полети. Задължителното тестване за коронавирус на летищата и 14-дневната карантина при положителен резултат остават единствено за граждани, които пристигат от райони, рискови за коронавирус. Пада карантината за пристигащите от няколко балкански държави. Това са Република Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора. На 14-дневна карантина, обаче, подлежат идващите от трети страни, както и няколко държави в Европа - Швеция, Белгия, Португалия, Великобритания.

 Вижте още:

ЕК пусна уебсайт за условията на пътуване в ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа