ООН: Финландия е нарушила политическите права на коренното население саами

2484
ООН: Финландия е нарушила политическите права на коренното население саами
Снимка: Getty images

Комитет на ООН установи, че Финландия е нарушила международна конвенция за расова дискриминация по отношение на политическите права на саамите - единственото коренно население в ЕС.

Случаят се отнася до намесата в изборите за парламент на саамите през 2015 г., когато Върховният административен съд на Финландия постанови, че десетки хора, които са се самоопределили като саами, трябва да бъдат добавени в избирателния списък и следователно да имат право да гласуват на изборите през същата година, предаде БГНЕС.

Въпросът за това кой може да се нарича саами е изключително чувствителен сред 10-хилядната саамска общност във Финландия, около половината от която все още живее в традиционните райони на родината на саамите - Сапми, във Финландска Лапландия, съобщава Евронюз.

Много саами във Финландия смятат, че само те трябва да имат правото да решават кой е и кой не е саами и че финландската държава не трябва да има никакво отношение по този въпрос.

"Финландия трябва да зачита правото ни на самоопределение и нашите обичаи и традиции", каза Анне Нуоргам, една от саамите, сезирали Комитета на ООН за премахване на расовата дискриминация.

„Това е наистина важно решение, защото показва, че парламентът на саамите има право да каже, че имаме право на самоопределение и че имаме възможност да определим кой е част от народа на саамите, а по този начин и кой има право да гласува на изборите", смята Нуоргам.

Нуоргам, която преди това е била председател на Постоянния форум на ООН по въпросите на коренното население, заяви, че някои от хората, чиито имена са били добавени в избирателните списъци от финландския съд, преди това не са имали силна връзка със саамската идентичност и култура.

Снимка: Getty images

"Ние ги идентифицирахме като финландци", добави тя.

Финландия не за първи път нарушава правата на саамите

Решението на комитета е третото за последните години, когато орган на ООН се произнася срещу Финландия за нарушаване на правата на саамите.

Реформата на Закона за парламента на саамите, който урежда ролята на 21-членната институция, е дълго отлагана от различни финландски правителства, като през последните няколко години напредъкът е незначителен. Ако реформите бъдат завършени, те биха могли да закрепят във финландското законодателство правото на самоопределение на общността на саамите и да поправят нарушенията на международните конвенции, установени от ООН.

"Това е отлична възможност за финландската държава да направи пауза, да преосмисли и преразгледа отношението си към самоопределението на саамите", казва Пирита Няккаляярви,, член на парламента на саамите.

"Трудно е да се разбере защо през 2022 г. Финландия би искала да продължи да бъде държава, за която е установено, че нарушава не една, а две международни конвенции за правата на човека по въпроси, свързани с избирателния списък на саамския парламент", казва тя.

"Ние не искаме много - само правото да определяме собствената си идентичност и членство в съответствие с нашите обичаи и традиции, каквото е правото ни като коренно население според международното право", добавя Няккаляярви.

Сега Финландия разполага с 90 дни, за да даде официален отговор на констатациите на комитета, но е призована да преговаря с парламента на саамите, който се намира в арктическия град Инари, за постигане на решение.

Ръководителят на отдел "Съд по правата на човека" към финландското външно министерство заяви пред обществената телевизия Yle, че те приемат жалбата "много сериозно".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа