Операция "Менай бридж": Планът за действие след смъртта на крал Чарлз III

3982
Операция "Менай бридж": Планът за действие след смъртта на крал Чарлз III
Снимка: Getty Images

Крал Чарлз III наследи трона на 8 септември 2022 г., ден след смъртта на майка му Елизабет II. Събитията след нейната кончина се случиха без никакви гафове и непредвидени ситуации. Причината за гладкото преминаване на всички необходими церемонии бе, че всеки един детайл бе предварително планиран и събран в план на име Операция "Лондон бридж".

За Чарлз вече съществува подобен план, който да се разгърне след неговата смърт. Кодовото му име е Операция "Менай бридж". В него са включени детайли как обществеността ще бъде информирана за смъртта на краля, какво ще се случи в 10-те дни след кончината му и къде ще бъде положен ковчегът му. Изданието "Express" разкрива някои интересни детайли от плана, който ще бъде активиран след като крал Чарлз III си отиде.

Още: Ето кога пускат първите банкноти с лика на крал Чарлз III (ВИДЕО)

Какво е Операция "Менай бридж"

Снимка: Getty Images

Както вече казахме, Операция "Менай бридж" е кодовото име на плана, който ще се активира след смъртта на краля. В него са описани ключови събития и изявления, като например как точно ще се съобщи за смъртта на Чарлз, какво ще се случи през периода на официален траур и как ще се случи погребението.

Причината за съществуването на този план е да се гарантира плавното преминаване на властта от покойния монарх към този, който ще го наследи. В случая - от крал Чарлз III към сина му принц Уилям.

Интересното е, че за смъртта на Елизабет II е имало и втори план - Операция "Еднорог", който е трябвало да се разгърне, ако кралицата почине в Шотландия.

Защо е избрано името Операция "Менай бридж"

Снимка: Getty Images

Още: След диагнозата: Крал Чарлз III отиде на църква с кралица Камила (ВИДЕО)

Мостът "Менай" е висящ мост в Уелс и свързва страната с остров Ангълси. Името на операцията е заради дългите и здрави отношения на Чарлз с Уелс. Той бе най-дълго служещият принц на Уелс - 64 години и 44 дни, и най-възрастният човек, който е бил на тази позиция. Чарлз получава титлата на 9-годишна възраст.

Кралят прекара известно време и в колежа в Уелс, където учи езика, а по-късно в речите си в страната използва специфични местни фрази. Когато е все още принц, Чарлз всяко лято посещава Уелс.

Как ще разберем, че крал Чарлз III е починал

Обществото ще научи, че кралят е починал по начин, наподобяващ новината за смъртта на кралица Елизабет II. Веднага след кончината на монарха се провеждат редица обаждания, чрез които се уведомяват хора като министър-председателя, секретаря на кабинета и други министри и официални лица от парламента.

Когато тези хора са информирани, смъртта на краля ще бъде обявена официално и на живо по BBC, а веднага след това информацията ще се появи и по други медии.

Как ще се разгърне Операция "Менай бридж"

Снимка: Getty Images

Тя ще се случи много подобно на Операция "Лондон бридж". В момента, в който се активира, Уилям ще стане крал, а Кейт Мидълтън - кралица консорт. Новият крал ще подготви своето обръщение към нацията, точно както Чарлз направи ден след смъртта на майка си. След това в страната ще започне национален траур.

По време на националния траур ще се случат ключови събития, сред които транспортиране на ковчега до Уестминстърска зала и полагането му за публичното поклонение пред краля.

Защо се слагат кодови имена за смъртта на монарсите

В началото кодовите имена са били използвани, за да не може новината за смъртта на някоя кралска особа да изтече до медиите преди да бъде официално обявена. В наши дни обаче въпросните кодови имена не са тайна.

При смъртта на Кралицата майка - Кралица Елизабет и тази на принцеса Даяна беше използвано кодово име Операция "Тай бридж", а при кончината на крал Филип всичко се случи под кодовото название Операция "Форт бридж".

Снимка: Getty Images

В последно време за здравето на краля се заговори усилено, след като първо влезе за операция заради уголемена простата, а след това стана ясно, че е болен рак.

Още: Принц Хари смята, че болестта на татко му ще сплоти отново семейството

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа