Орбан: Нашата цел е да сложим край на кошмара Съединени Европейски щати

4983
Орбан: Нашата цел е да сложим край на кошмара Съединени Европейски щати
Снимка: Getty Images / Guliver

Унгарският премиер Виктор Орбан приветства съюзниците си в Полша на фона на гнева на европейските консерватори, предизвикан от насочената срещу ЕС кампания на неговата партия, която може да бъде отхвърлена от доминиращия блок на ЕНП в Европейския парламент.

"Подготвяме се за друг вид бъдеще ... Заедно (с Полша) подготвяме грандиозно възраждане на Централна Европа", каза Орбан по време на реч в Будапеща, на която присъства полският премиер Матеуш Моравецки.

Орбан с молба ЕНП да не изключва "Фидес"

Унгарският премиер Виктор Орбан е изпратил писмо до общо 13 лидери на консервативни партии от всички страни-членки на ЕС, които са част...

Полша и Унгария са съюзници в битките с институциите на ЕС по отношение на антимигрантската си позиция и желанието за по-децентрализиран съюз и по-големи правомощия за държавите-членки.

Приветствайки "силен унгарско-полски" съюз, Орбан заяви, че "когато Брюксел атакува Полша, те атакуват цяла Централна Европа, включително и нас унгарците.“

"Ние казваме на строителите на империи, които искат да хвърлят сянката си върху Централна Европа, че винаги ще трябва да имат предвид полско-унгарската връзка", добави още той.

Забележките на Орбан идват, когато неговата управляваща партия "Фидес" е изправена пред евентуално експулсиране от дясноцентристкия блок на ЕНП за кампания с билборди, която нападна президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Орбан нарече критиците на кампанията в ЕНП "полезни идиоти", които помагат на левите и либералните опоненти на групата преди изборите за Европейски парламент през май.

Вероятен бъдещ председател на ЕК ще говори с Орбан за мястото му в ЕНП

Кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на ЕК Манфред Вебер съобщи, че в близките дни ще се срещне с унгарския п...

След като 13 страни от ЕНП стартираха процедура за изгонване на партията, блокът трябва да вземе решение за членството на „Фидес“ на среща на 20 март.

С рядък жест на помирение Орбан изпрати в сряда писма до европейските консервативни партии, за да се извини за всяка обида, причинена от забележката "полезни идиоти".

По-рано Унгария също така обеща да спре кампанията срещу ЕС, която включва подобни послания по телевизията и интернет, до петък.

Източник, близък до Манфред Вебер, който се срещна с Орбан в Будапеща във вторник, заяви, че е необходимо повече от извинително писмо , за възстановяване на доверието. Вебер е водещият кандидат на ЕНП, който да замени Юнкер по-късно през годината.

Миналата седмица Орбан заяви, че „Фидес“ може да се откаже от ЕНП и да потърси присъединяване към управляващата полска десница, която понастоящем е член на евроскептичната група на Европейските консерватори и кеформисти.

Какви са вариантите на Виктор Орбан?

Унгарският премиер Виктор Орбан е на кръстопът. На 20 март Европейската народна партия (ЕНП) ще решава дали управляващата партия в Унга...

"Искаме ново начало, за да спрем упадъка на Европа. Европа трябва да е отново за европейците. Това е нашата основна цел - да сложим край на кошмара „Съединени Европейски щати", заяви Орбан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа