Оръжеен скандал за негодни снаряди в Украйна намеси България

3990
Оръжеен скандал за негодни снаряди в Украйна намеси България
Снимка: Getty Images/Guliver

Нов скандал за корупция в украинската армия намеси името на България, съобщи изданието eadaily.com. Постъпилите за използване артилерийски снаряди, закупени в Чешката република, изобщо не са подходящи за бойна употреба и са морално остарели.

Съответно заявление е изпратено до Генералната прокуратура на Украйна от народния депутат от фракцията „Европейска солидарност" Михаил Бондар. Според заявлението през октомври 2020 г. държавното предприятие "Укрспецекспорт" е подписало договор с Министерството на отбраната на Украйна за доставка на 5000 броя осколочно-фугасни снаряди от системата UOF 12. Тези снаряди са предназначени за 100-мм противотанкови оръдия, действащи в зоната на Донбас.

Цената на един снаряд е 760 евро (около 25 537 укр. гривни), общата стойност на договора е 126,5 милиона гривни. Чешката компания за отбранителни системи е посочена като официален доставчик. Според Бондар в действителност на Украйна са продадени изведени от експлоатация снаряди съветско производство, които България продава почти на безценица от няколко години.

София предлагала през 2018 г. на Украйна да купи UOF 12, произведени през 1986 г., за 450 евро на брой. Тогава обаче Министерството на отбраната на Украйна категорично отказало сделката, считайки боеприпасите за неизползваеми. Министерството на отбраната на Украйна се върна към сделката през 2020 г., след като вече е закупило противотанкови боеприпаси на много по-висока цена.

Сделката е сключена с груби нарушения на закона, извън конкурсни процедури, твърди Бондар.

„Снарядите, закупени по държавен договор № 403/1/20/74, принадлежат към третата категория - тоест са неподходящи за бойна употреба, както и забранени и опасни за бойна употреба и по време на служебна употреба. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Александър Миронюк, за да легализира средства, получени с престъпни средства, координира система за снабдяване, в която три частни субекта с юрисдикции в България, Чехия и Словакия участват в извършване на не стокови операции или операции, които да не променят характеристиките на стоките. В резултат на тази сделка украинският бюджет претърпя загуби от над 48 милиона гривни“- се казва в изявлението на Бондар.(1,44 млн евро – бел. прев.).

По време на президентството на Виктор Юшченко полковник Александър Миронюк командва украинските специални сили, присъединени към силите на НАТО в Афганистан и Ирак. При Виктор Янукович за награда полковникът е награден с издигане на водеща длъжност във военнопромишления комплекс на Украйна, като отговаря за вноса на оръжия и боеприпаси от европейските страни. През март 2020 г. министър-председателят на Украйна Денис Шмихал назначи Миронюк за заместник-министър на отбраната.

Чешкият доставчик на боеприпасите се намира в Прага - в жилищен и офис- комплекс, където жилищни и търговски недвижими имоти се отдават под наем на относително ниска цена. Основният офис на компанията обаче се намира в Оломоуц, където до 1991 г. са били дислоцирани моторизирани пехотни и артилерийски части на Централната група на съветските войски. На уебсайта на Czech Defense Systems (Чешки отбранителни системи) се казва, че освен боеприпаси компанията продава танкове, оръжия и друга военна техника на страните от СССР и НАТО.

100-милиметровите противотанкови снаряди от съветския калибър не се вписват в сегашната военна доктрина на Украйна. През 2019 г. Киев реши да прехвърли напълно украинските оръжия по стандартите на НАТО. По-специално, за тази цел военните предприятия на Украйна преобразуват артилерия и минохвъргачки по модела на НАТО.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа