Оставки валят в словашкото правителство

1321
Оставки валят в словашкото правителство
Снимка: iStock

Словашкият външен министър Иван Корчок и министърът на образованието Бронислав Грюлинг подадоха оставки на фона на нарастващата правителствена криза в републиката. Това съобщава Словашкото радио, цитирано от ТАСС.

Министрите, представляващи либералната партия "Свобода и солидарност" (СиС) в правителството, информираха президента на Словакия Зузана Чапутова за своето решение. Тя трябва да приеме оставките им в четвъртък.

По-рано кабинетът на министрите беше напуснат от министъра на икономиката и лидер на CиС Рихард Сулик, министъра на правосъдието Мария Коликова, министъра на труда Милан Крайняк и министъра на здравеопазването Марек Крайчи.

Правителствената криза в Словакия се засилва след решението на министър-председателя и председател на дясноцентристката партия Обикновени хора и независими лица (ОХНЛ) Игор Матович да закупи руската ваксина Спутник V срещу коронавируса без съгласието на неговите партньори в кабинета. Покупката на все още неодобрената от ЕС ваксина предизвика недоволство у президента на Словакия.

Криза в Словакия - искат оставката на премиера

Премиерът на Словакия Игор Матович заяви, че е готов да подаде оставка, за да спаси коалиционното правителство, водено от неговата парт...

CиC и либерално-консервативната партия "За хората" настояват за оставката на Матович. По-рано те му поставиха ултиматум да напусне поста министър-председател не по-късно от 24 март. В допълнение Сулик заяви, че Матович не може да заема поста на министър в обновеното правителство, което включва и дясноцентристкото политическо движение "Ние сме семейството", като същевременно подкрепя лидера на ОХНЛ.

В момента партньорите в правителствената коалиция заявяват желанието си да продължат сътрудничеството след преструктурирането на кабинета. Няма съмнение, че поста министър-председател трябва да заеме представител на ОХНЛ, постигнала най-голям успех на парламентарните избори, проведени в републиката преди година.

В неделя Матович обяви готовност да напусне премиерския стол, за да уреди острите различия между партньорските партии. Но все пак той възнамерява да остане в правителството. В същото време Матович подчерта, че партньорите в правителствената коалиция са използвали закупуването на Спутник V, за да "създадат коалиционна криза".

Първата партида на Спутник V бе доставена на Словакия на 1 март. Разрешение за използването й бе издадено от Крайчи, който напусна поста министър на здравеопазването на страната на 12 март. Използването на руската ваксина, както по-рано заяви Министерството на здравеопазването, трябва да започне в републиката през втората половина на този месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа