Отбраната на "Азовстал": Предател показа на руснаците тайните подземни тунели

76006
Отбраната на "Азовстал": Предател показа на руснаците тайните подземни тунели
Снимка: стопкадър / sw beside / YouTube

Руските окупационни войски са пристъпили към щурм на подземните укрепления на завод „Азовстал“ в Мариупол, след като предател сред бившите служители на предприятието им е показал тайните тунели, разположени под територията на металургичния завод.

Това казва съветникът на ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко, цитиран от изданието „Диалог.UA“.

„Вчера (във вторник, 3 май) в руснаците започнаха да щурмуват тези тунели, използвайки информацията, която са получили от предателя“, казва Геращенко. По думите му, именно поради тази причина руският пропагандист Владимир Соловьов е пристигнал в Мариупол: той е бил информиран за предстоящото нападение на подземните укрепления на завода и че може да направи история за това.

В мариуполския гарнизон на полка „Азов“, чиито войници, заедно с войниците от 36-а бригада на морската пехота на Въоръжените сили на Украйна, продължават съпротивата в завод „Азовстал“, потвърдиха пробива на руските войски на територията на металургичния завод. Това се казва във видеообръщение на командира на "Азов" подполковник Денис Прокопенко. По думите му на територията на индустриалния обект се водят кървави боеве.

"От 25 април държим кръгова отбрана на завод „Азовстал“. Втори ден, откакто противникът нахлу в завода, се водят тежки кървави боеве", казва офицерът.

Руската армия е решила окончателно да превземе „Азовстал“ в Мариупол, където има украински военни и цивилни. Това изявление направи съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Олексий Арестович.

В интервю с Марк Фейгин той отбелязва, че руската армия иска напълно да превземе Мариупол, за да го представи като голяма победа, пише УРА-Информ. По думите на Арестович основната идея е до 9 май руснаците да обявят, че са победили всички, включително Мариупол. Според данни на Арестович руснаците са нахлули в „Азовстал“, но украинските бойци са ги изтласкали оттам и са възстановили отбранителната система.

„Тази ситуация е изключително критична. Президентът хвърли всички сили на дипломацията, за да разреши този проблем, но ще видим какво ще се случи“, казва Арестович.

В същото време той добави, че няма информация за предателя, който е показал тайните тунели на нашествениците и ги е отвел до сградите на „Азовстал“.

По-рано ръководителят на фракцията "Слуга на народа" във Върховната Рада Давид Арахамия потвърди съобщенията в медиите, че руските военни са успели да проникнат на територията на "Азовстал", но отбеляза, че украинските власти имат връзка с украинските военни.

От своя страна Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руските военни са възобновили настъпателните действия в района на „Азовстал“, за да установят контрол над територията на предприятието, но не са имали успех. Преди това кабинетът на президента на Украйна заяви, че министерството на отбраната проверява информация за ситуацията в "Азовстал".

Още над 200 цивилни може да се намират в подземните помещения на металургичния завод "Азовстал" в Мариупол, съобщава РИА Новости, като се позовава на неназован представител на щаба на операцията по щурмуването на завода, което беше отменено от Путин на 21 април.

Междувременно руснаците обещаха, че на 5, 6 и 7 май от 8:00 до 18:00 часа руските военни ще открият хуманитарни коридори от територията на завод "Азовстал". От Междуведомствения координационен щаб на Русия за хуманитарна реакция (МКСХ) казват, че през тези периоди военните на Русия и Донецката народна република „едностранно“ ще прекратят военните действия и ще изтеглят войските, за да осигурят изхода на цивилни както към Русия, така и към Украйна.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Обещаваха да изпратят отрязани главите на мъжете ни: Историите на евакуираните от "Азовстал"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа