Отрязаха държавната субсидия на партия в Германия, сочена за хитлеристка

1482
Отрязаха държавната субсидия на партия в Германия, сочена за хитлеристка
Снимка: Pixabay

Германската екстремистка крайнодясна партия "Родина" (Die Heimat) загуби правото си да получава държавна субсидия през следващите 6 години. Това се случи с решение на Конституционния съд на 23 януари, дошло след дълги процедури, съобщи ДПА.

"Родина" ще бъде лишена и от данъчни облекчения, с каквито по принцип в Германия се ползват политическите партии и тези, които правят политически дарения, предаде БТА.

Мотивите на съда

Съдът в Карлсруе обоснова решението си за "Родина", наричаща се преди това Националдемократическата партия (НДП), защото тя цели да подкопае или премахне демократичната система на страната.

"Партия "Родина" не зачита основния свободен демократичен ред и според целите си и поведението на своите членове и поддръжници е насочена към неговото премахване", заяви съдът в Карлсруе, цитиран от Financial Times, както посочва БТА. Партията има силен "афинитет към националсоциализма", констатират съдиите. Решението им беше взето единодушно.

Още: Олаф Шолц - канцлерът, който все си мълчи

Партията е имала проблеми в миналото

Парламентът и правителството на Германия вече два пъти са се опитвали да забранят тази партия - през 2003 г. и 2017 г., но не успяха, което прави вчерашното решение решаващ тест за това дали германската конституция позволява ограничаване на политическите партии и техните демократично избрани представители, ако те се смятат за достатъчно опасни.

През 2017 г. Конституционният съд се произнесе, че тази партия, която тогава носеше името Националдемократическа партия, се отнася враждебно към конституционния и демократичен ред в Германия. Тогава съдът заяви, че НДП наподобява нацистката партия на Адолф Хитлер, но реши да не я забранява с аргумента, че тя получава твърде слаба обществена подкрепа, за да представлява съществена заплаха.

Още: Машинистите в Германия се обявиха в рекордна стачка

Снимка: Getty Images/Guliver

Германският парламент отговори с прокарването на нов закон, който дава възможност екстремистките партии да бъдат лишавани от държавни субсидии и данъчни облекчения. Сега това е първият случай, в който законът се прилага.

Още: Бивш наш посланик в Германия обясни защо се струпаха толкова много кризи в страната

Долната камара на германския парламент - Бундестагът, горната камара - Бундесратът, и правителството подадоха още през 2019 г. молба до Конституционния съд да лиши партията от финансиране след промяна в Конституцията, която не позволява на радикалните партии да получават държавни средства, на които имат право други партии.

"Партия „Родина“ има за цел да замени съществуващата конституционна система с авторитарна държава, основана на етническа "народна общност"", заяви в решението си съдът, като добави, че политиката на партията не зачита човешкото достойнство на малцинствата и мигрантите.

Политическите партии в Германия получават държавни средства за предизборните си кампании, но само ако са спечелили определен процент от гласовете на предишни местни, федерални или европейски избори, посочва ДПА. Автоматично финансиране от държавата се получава за подкрепа на кампанията на дадена партия, ако тя премине един от двата прага - 0,5 процента от гласовете на федерални или европейски избори, или 1 процент от гласовете на избори в германска провинция.

За последно НДП, сега "Родина", мина регламентирания праг през 2021 г., когато събра 3,02 процента от гласовете на избирателите по време на изборите за местна власт в източната провинция Мекленбург-Предна Померания. Оттогава партията не е получавала субсидии. Въпреки това е вземала от държавата до 1,2 млн. евро годишно по време на пика на популярността си между 2013 и 2016 г.

Още: Знаете ли каква пенсия взема един германски пенсионер? Ето сумата

Може ли да се санкционира и "Алтернатива за Германия"?

Решението е първото по рода си и ще предизвика дебат дали подобна стъпка може да бъде предприета също така срещу националистическата партия „Алтернатива за Германия“ (AfD), отбелязва "Ройтерс".

Последните социологически проучвания показват подкрепа за AfD сред 20 процента от населението на Германия и предвиждат победа за партията на местните избори в три германски провинции - Бранденбург, Тюрингия и Саксония - през есента на тази година.

Още: Разузнаването постави под наблюдение партията "Алтернатива за Германия"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа