Олаф Шолц - канцлерът, който все си мълчи

4048
Олаф Шолц - канцлерът, който все си мълчи
Снимка: Getty Images

"Вижте, ето го Олаф Шолц, канцлерът", казва една жена на двамата си синове, приблизително десетгодишни. „Ниският плешив мъж?“, пита единият от тях. Жената прави снимки и определено е впечатлена от това, че канцлерът посещава „Зелената седмица“ в Берлин.

Олаф Шолц прекарва час и половина на Международното аграрно изложение: символично засажда едно дърво, оглежда ястията и помага на пекарите да оформят тестените си изделия. Но повече не се доближава до обикновените посетители – маршрутът на канцлера е фиксиран и строго охраняван.

Шолц като че ли го няма

Още: Шолц след разговор с Байдън подписа военна помощ за Киев за 7 млрд. евро

В дистанцията има и нещо символично – в очите на много граждани канцлерът от седмици и месеци сякаш отсъства. От декември 2021 година социалдемократът е начело на трипартийно правителство, включващо социалдемократи, зелени и либерали. Работата на канцлера да балансира между тях определено не е лесна.

На германското правителство никога не му се е налагало да се справя с толкова много проблеми едновременно, както в момента. Руската нападателна война срещу Украйна доведе до затруднения в енергиен план и оскъпи горивата, което предизвика инфлация. Държавата осигури финансови помощи, но междувременно касите са празни. Това се усети последно от фермерите, чиито енергийни субсидии трябваше да бъдат намалени.

Многобройни проблеми

Фермерите излязоха на улиците, а към протестите им се присъединиха и мнозина други: занаятчиите се оплакват от прекомерна бюрокрация, в железниците стачкуват локомотивните машинисти, които искат да получават повече пари и да работят по-малко.

Още: Олаф Шолц призова Евросъюза за по-голяма подкрепа за Украйна

Пътища, мостове и релси са в лошо състояние, по отношение на дигитализацията Германия изостава от другите държави. В международното проучване „PISA“ германските ученици се представят по-зле от всякога.

Хората виждат: дрязгите в правителството са твърде много

А Олаф Шолц и правителството? Какво правят срещу всичко това? Според гражданите – твърде малко. При това социалдемократите, зелените и либералите все пак изпълниха някои от мерките, набелязани в коалиционния им договор. Но твърде много се карат – спорове има най-вече между либералите и зелените. Шолц обичайно се държи настрана и това не остава незабелязано.

В рамките на анкета на ДВ от средата на януари по улиците на Берлин един мъж казва: „Ако в едно семейство кавгите са постоянни, но иначе двамата твърдят, че са щастливи, е ясно, че нещата не вървят“. Запитана за Шолц, жена изразява следното мнение: „Не се чувстваме наистина чути. Разходите като че ли стават космически и човек има чувството, че вече не си струва да живееш в Германия“.

Още: След срещата на върха на ЕС: Олаф Шолц е с COVID-19

Едва всеки пети е доволен от Шолц

По данни на Института за изследване на общественото мнение infratest-dimap, само 19 процента от избирателите са доволни от работата на Олаф Шолц. Толкова ниска популярност не е имал нито един канцлер от началото на проучванията през 1997 година. Тогава канцлер е Хелмут Кол, който година по-късно губи изборите.

„На хората просто трябва да се обясни, че им се налага да се сблъскват с определени проблеми. И че не може всичко да остане така, както е било“, казва една жена пред ДВ.

Шолц: трезв, обективен и уравновесен

Още: И в Германия се разбраха за бюджета

Но Олаф Шолц не прави това – канцлерът говори само тогава, когато е абсолютно необходимо. А когато каже нещо, то е лаконично, суховато и по същество, но и обективно. Шолц успокоява и обещава на гражданите, че всичко отново ще бъде добре. Но това не звучи твърде вероятно.

Естествено е множеството промени да предизвикват сериозни проблеми, казва Марсел Фрацшер, президент на Германския институт за икономически изследвания в Берлин. От Олаф Шолц се очаква повече прозрачност: „Той трябва честно и открито да говори за това какво може да постигне правителството и какво – не. Трябва да покаже смирение и да се бори както за доверието на гражданите, така и за доверието на бизнеса“.

Канцлерството: Шолц разговаря често с хората

Всъщност не би могло да се каже, че Шолц си седи в кабинета и оттам наблюдава проблемите в страната. От самото канцлерство заявяват, че Шолц търси контакт с гражданите много повече от своята предшественичка Ангела Меркел.

Още: Шолц със заявка да помага повече на Украйна вместо САЩ. Шанс за австралийски изтребители за Киев (ВИДЕО)

Това обаче по правило са подбрани и направлявани контакти – независимо дали става дума за „Зелената седмица“ в Берлин или за посещението в някоя болница.

Недоволство и обиди

По време на посещенията на канцлера Шолц в засегнатите от наводнението части на Германия през декември и в началото на януари се видя какво се случва при непосредствените му срещи с граждани: той беше обиждан, освиркван и стана обект на подигравки.

Канцлерът просто не успява да представи на обществото политиката и позициите си. По този повод политоложката Урсула Мюнх казва, че в трипартийната коалиция канцлерът се държи повече като модератор, отколкото като шеф.

Още: Драма за бюджета и в Германия, но Шолц остава оптимист

Тайни срещи сред отчаяните социалдемократи

Към управлението на Шолц се отправят и критики на международно ниво – особено във връзка с помощите за Украйна. Експертите от седмици очакват да разберат дали и кога Германия ще предостави на Украйна крилати ракети „Таурус“. А Шолц не казва и дума.

Затова не е странно, че и недоволството в партията на канцлера расте. Списание „Шпигел“ вече написа, че се обсъжда идеята на следващите избори през есента на 2025 година за водещ кандидат на социалдемократите да бъде издигнат не Шолц, а много харесваният министър на отбраната Борис Писториус. Канцлерът не направи никакъв коментар и по този повод.

 

Още: Шолц към Зеленски: Германия иска Украйна в ЕС

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com