Отвъд С-400 и "Искандер": Беларус се въоръжава с техника от ново поколение (ВИДЕО)

26765
Отвъд С-400 и "Искандер": Беларус се въоръжава с техника от ново поколение (ВИДЕО)
Снимка: Vitaly V. Kuzmin / CC BY-SA 4.0

В момент на нарастващо напрежение с НАТО и след все по-голямата интеграция на въоръжените ѝ сили с тези на Русия от 2020 г. насам, Беларус започна да инвестира значителни средства в модернизирането на конвенционалните си военни способности. Минск явно смята, че предизвикателствата за сигурността от страна на западните сили в близост до беларуските граници нарастват.

В основата на модернизацията на беларуските способности за противовъздушна отбрана и нанасяне на удари стоят най-вече придобитите от Русия ПВО-системи с голям обсег С-400 и балистични ракетни системи "Искандер-М". През май 2022 г. беларуските и руските С-400 проведоха съвместни учения, последвани от въвеждането в експлоатация на нов батальон от системите в края на юни.

Пригожин е в Беларус по бели гащи (СНИМКА)? Украйна изключи руска атака откъм Беларус

Като се предвид какви са разузнавателните данни и какви мерки са предприети, няма заплаха от руската атака откъм Беларус. Това написа в...

Те представляват ключово средство за противодействие на нарастващото разполагане на изтребители от пето поколение F-35 в Източна Европа от страна на членовете на НАТО, които всячески опитват да възпрат Москва от проявяване на още по-голяма агресия в Украйна. Освен това се поддържат от редица други средства за противовъздушна отбрана, както и от руските системи С-400 и изтребители Су-35, разположени на територията на Беларус, пише Military Watch в свой анализ.

Минск получи първите си ракетни системи "Искандер-М" през втората половина на 2022 г. Те служат като основни носители на ядрени бойни глави, до които страната получи достъп по силата на споразумение за споделяне на ядрени оръжия с Русия. В края на май страната симулира нанасянето на ядрени удари с тези средства, като "Искандер" са оптимизирани за избягване на вражеската противовъздушна отбрана и нанасяне на удари с висока точност, което им позволява потенциално да опустошават ключови цели като летища в ранните етапи на войната.

ОЩЕ: Полша поиска американски ядрени оръжия заради заплахата от Беларус, при това бързо

Разполагането на С-400 и "Искандер-М", които са двете най-значими руски наземни оръжейни системи, беше допълнено от разполагането в страната на паравоенни формирования от ЧВК "Вагнер", които се очаква да играят важна роля в подкрепа на потенциални операции. Макар да беше потвърдено, че наемниците на "Вагнер" ще играят роля в обмяната на опит с беларуските сили, след повече от година продължителни бойни действия в Украйна, най-вече в битката за Бахмут, се очаква руските изпълнители също да играят важна роля за възпирането и - ако е необходимо - за неутрализирането на бунтовници.

Въпреки че новите мобилни ракетни системи и подкрепата от паравоенните формирования на "Вагнер" дават сериозен тласък на беларуската сигурност, страната инвестира повече в модернизирането на конвенционалните си сили както с придобивки от Русия, така и с поръчки от немалката местна отбранителна индустрия.

Киев: Русия е изтеглила всичките си военни от Беларус

Русия е изтеглила почти всичките си военнослужеши от територията на Беларус, където те досега преминаваха военно обучение. Това заяви г...

През февруари командирът на беларуските сили за въздушна и противовъздушна отбрана Андрей Лукянович потвърди, че страната получава нови системи за ПВО с малък обсег на действие Тор-М2 и цяла ескадрила хеликоптери Ми-35М. Понастоящем съставът на Беларус от ударни хеликоптери се състои от модернизирани вертолети Ми-24, придобити през съветската епоха. Ми-35М е силно усъвършенстван вариант на конструкцията, придобита в големи количества от руската армейска авиация през 2010 г. и използвана успешно в офанзивите в Украйна.

Машината не е специализиран щурмови вертолет като по-скъпите Ми-28 и Ка-52, а в ограничена степен служи и за превоз на войски. Беларус отдавна поставя силен акцент върху способностите на своята роторна авиация, която поддържа висока степен на бойна готовност. Относно Ми-24 - все още не е сигурно дали по-старите самолети ще бъдат постепенно изведени от експлоатация, или ще бъдат използвани заедно с по-новите.

Съобщава се, че Беларус също така ще направи последващи поръчки за изтребители Су-30СМ от Русия, които ще помогнат за постепенното изваждане от експлоатация на МиГ-29, произведени в СССР. Су-30СМ е самолет от поколение "4+" и досега е най-тежкият и с най-голям обсег на действие изтребител, разполаган от европейска държава. Той се отличава с редица усъвършенствани характеристики, включително обсег на действие "въздух-въздух" от 400 км с помощта на ракети R-37M - от два до четири пъти по-голям обсег от този на самолетите на НАТО, използващи ракети като Meteor и AIM-120.

Митът за С-400: Руската противовъздушна отбрана изобщо не е толкова страшна (ВИДЕО)

Руската S/С-400 Triumph, често наричана в кръговете на НАТО като SA-21 Growler, е широко рекламирана като една от най, ако не и най-сп...

Изтребителят е производен на Су-27 Flanker, който Беларус наследи от Съветския съюз, но извади от употреба поради много високите му експлоатационни разходи. Благодарение на по-съвременните производствени методи и материали, използването на Су-30СМ е по-евтино от това на Су-27, а новата авионика, двигатели и въоръжение осигуряват изключително добри експлоатационни характеристики, твърди Military Watch.

Руското министерство на отбраната е поръчало над 120 броя Су-30СМ, като над 500 изтребителя от същия клон на семейството Су-30 вече служат в Индия, Алжир, Казахстан, Мианмар и други държави.

Очаква се Беларус да модернизира чрез местната промишленост около 400 от своите танкове Т-72Б, наследени от Съветския съюз, до стандарта Т-72БМ2 - пакет за модернизация, който е до голяма степен сравним с руския Т-72Б3М. Той включва нови средства за управление на огъня, термовизионни прицели и броня от трето поколение, която много наподобява руската Relikt. Жизнеспособността на този пакет за модернизация обаче остава под въпрос, тъй като Т-72Б3 се оказаха уязвими за новите поколения противотанкови оръжия като Javelin във войната в Украйна. Това накара Русия да работи по нов вариант, за който се предполага, че ще бъде наречен Т-72Б4 - със стандарти за бронирана защита, значително по-близки до нивата, наблюдавани при най-способния танк на руската армия Т-90М.

В допълнение към системите С-400 и Tor-M2, които се придобиват от Русия, Беларус също така възнамерява да придобие по-голям брой системи за противовъздушна отбрана със среден обсег BuK-MB3K - по-евтина алтернатива на руската BuK-M2, която използва колесна пускова установка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа