Митрополит Наум: Изглежда, папа Франциск ще се окаже по-голям патриот от някои българи

36034
Митрополит Наум: Изглежда, папа Франциск ще се окаже по-голям патриот от някои българи
Снимка: Facebook страница/Митрополит Наум

Решението на Светия Синод да посрещне папа Франциск „протоколно” беше взето с мнозинство въпреки различните мнения на един или друг митрополит. Така че всички бяхме длъжни да се съобразим с това, независимо от своите лични разбирания. Това пише в своята официална Facebook страница русенският митрополит Наум по повод визитата на главата на Римокатолическата църква у нас, която приключи днес.

"Изглежда, Римският папа ще се окаже по-голям патриот от някои българи, готови да продадат историята, църквата и миналото си, заради болни амбиции и бъдещи "позиции", пише Наум.

Посещението на Негово Светейшество папа Франциск в България стана повод за всевъзможни полемики, но отприщи и безброй хули и обвинения, както към него, така и към Българската православна църква. И защо е всичко това? Ние, членовете на Светия Синод, го посрещнахме като наш брат в Господа, поздравихме се с "Христос Воскресе" и му пожелахме приятен престой в нашата страна, отбелязва дядо Наум.

"Знаем, че неговото посещение в родината ни, в никакъв случай нямаше за цел да направи българите католици, както не бе необходимо и някои сънародници, определящи се за „строго ортодоксални”, да стоварват върху плещите на Римския епископ всякакви обвинения за „световна конспирация” и „виртуална демонизация”, коментира още митрополит Наум.

Папа Франциск

"Добре е всички да осъзнаем, че е нужно да бъдем по-добри един към друг, да обичаме ближните си и да се радваме на добронамереността към нас, което всъщност беше и посланието на Франциск. Защото Бог е любов! Нека най-после черногледието, омразата и завистта, присъщи за мнозина хора, бъдат оставени настрана", призовава православният духовник. 

"В родината ни папа Франциск се помоли за мир и разбирателство между човеците, за това се молим и всички ние по време на света литургия. А онези, които сеят ветрове, ще пожънат бури, както е казано премъдро!", припомня митрополитът.

"И още: от България папа Франциск отива в Северна Македония, но замислихме ли се трезво върху думите, които той каза, за делото на св. братя Кирил и Методий и отъждествяването им с българщината? За значението на многовековната българска култура и история? Изглежда, Римският папа ще се окаже по-голям патриот от някои българи, готови да продадат историята, църквата и миналото си, заради болни амбиции и бъдещи „позиции”! Пожелаваме на папа Франциск да е жив и здрав, защото е добър човек, а на българите да са по-добри и разумни, защото от това имат нужда", завършва позицията на дядо Наум.

Днес папа Франциск бе изпратен от премиера Бойко Борисов. Апостолическото пътуване на главата на Светия престол продължава към Република Северна Македония.

Реакция и на дядо Николай

Припомняме, че пловдивският митрополит Николай разкритикува остро по-рано посещението на папа Франциск и го обяви за политически акт, който Българската православна църква няма как да подкрепи по религиозна линия. "Посрещнахме римския папа като държавен глава на суверенната държава Ватикана, но никой не може да ни принуди за общо богослужение с него", каза митрополит Николай от олтара на църквата "Свети Георги", цитиран от пловдивския сайт "Под тепето". Според гледната точка на Николай, обединение на религии не можело да има, най-малкото защото имало хора, които почитат Сатаната.

Митрополит Николай

Всъщност Николай посочи, че папата искал да обедини всички църкви и "като дойде Антихристът, да го посрещне". "Всички искаме християнските църкви да се обединят. Това обаче може да стане само от църковни хора, когато епископите се съберат и обсъдят как да стане това. Политиците не искат това, те целят точно обратното. Създадено е например т.нар. "икуменическо движение", което цели обединение на всички религии. Но нали знаете, има и религия на Сатаната. Как да се обединим всички? Не е възможно да се обедини светлината и тъмнината", каза митрополит Николай. Според дядо Николай било "подготвено" папата да дойде в България и "да бъде обявен за свети отец, живеещ в нищета и бедност". Това митрополитът провидя като знак да бъдем убедени да се откажем от православието, но нямало да стане, защото не сме го направили - дори при пет века турско робство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com