Париж: Не блокираме разширяването, просто искаме да сме сигурни, че ЕС е готов

1698
Париж: Не блокираме разширяването, просто искаме да сме сигурни, че ЕС е готов
Снимка: Pixabay

Ако методологията за разширяване бъде ревизирана и Съюзът напредне в собствената си реорганизация, преговорите със Северна Македония могат да започнат много бързо и френският президент Еманюел Макрон да реши да превърне срещата на върха в Загреб в успех през май. Това заяви Стефан Сежурне, френски евродепутат от партията на френския президент Макрон, в интервю за МИА, цитирано от БГНЕС.

Той казва, че е наясно, че Северна Македония е постигнала напредък, за да премине към следващата фаза на европейската интеграция - откриване на преговори със Съюза, но също така е наясно, че представата за Франция от кандидатите и страните членки на ЕС е нарушена от отрицателното решение.

Франция пак иска акцент върху преговорния процес с Албания и Македония

Изискванията на Франция за повече детайлност по отношение на методологията на процеса на преговори ще бъдат представени на срещата на м...

„Трябва да припомним, че Франция и френските членове на Европейския парламент никога не са имали намерение да променят или нарушават политическия проект за разширяване на Европейския съюз. Наясно сме, че Северна Македония постигна напредък в напредъка на преговорите за присъединяване към ЕС. Особено визирам реформите в съдебната система досега, мерките в полза на по-голяма прозрачност или промяната на името й. Тези усилия също свидетелстват за привлекателността на Европейския съюз и можем да се гордеем с това“.

„Ветото на президента Еманюел Макрон за начало на преговорите за присъединяване не трябва да предизвиква негодувание сред македонците. Това в никакъв случай не е жест срещу страната. Франция смята, че разширяването на Съюза не трябва да се извършва в негова вреда, което би довело до институционална блокада. Допълването на съвета на Съюза с две места в настоящата ситуация само ще усложни работата. Повече от всякога се нуждаем от отговорна и ефективна Европа“, допълни той.

Относно вероятността за нарушения имидж на Франция Сежурне отговори утвърдително.

„Това е вярно и съжалявам за него, но не сме сами - Дания и Холандия също изразиха сдържаност за зелена светлина на Европейския съвет през октомври 2019 г. Това е обща позиция, която е в интерес на засегнатите народи. Трябва да се реформирате, преди да искате да сте отворени за другите. Това е в интерес и в посока на устойчивостта на Съюза. Трябва да се разбере, че е застрашена достоверността на европейското послание“.

Австрия: Трудно е Холандия и Франция да бъдат убедени, че Югоизточна Европа е част от Европа

Въпреки умората от разширяването, присъстваща във Франция и Холандия, Югоизточна Европа не трябва да бъде оставена във вакуум, каза авс...

„Действащата днес процедура на преговори е твърде трудна, твърде непрозрачна, твърде сложна. Тя трябва да бъде опростена, трябва да се говори със съответните държави. По този начин можем да избегнем ненужното разочарование в страни, които искат да се присъединят към нас. Тази промяна в методологията може да бъде обсъдена и в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, чийто принцип току-що беше одобрен от мнозинството по време на последната пленарна сесия на ЕП в Страсбург (януари 2020 г.), продължи евродепутатът.

Той е и позитивно настроен относно вероятността за започване на преговори преди срещата на върха в Загреб.

„Ако преразгледаме нашата методология, ако продължим напред със собствената си реорганизация, всичко е възможно. Преговорите могат да започнат много бързо. Президентът на републиката реши да превърне (срещата на върха) в Загреб в успех през май. Ние не блокираме разширяването, просто искаме да сме сигурни, че Европейският съюз е готов“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа