X
 
 

Парижката "Света Богородица" - история на един храм, който надживя времето

6453 12
Парижката "Света Богородица" - история на един храм, който надживя времето
Снимка: Pixabay
Катедралата "Нотр Дам" в Париж се запали снощи (15 април). Целият покрив на Парижката "Света Богородица" (както наричат още храма) се срути заради пламъците. Католическа и православна Европа е в шок от трагедията, която идва в навечерието на най-светлия празник за християните - Възкресение Христово.

История на катедралата

Actualno.com припомня историята на едно от върховите достижения на църковното изкуство в целия свят.

Парижката „Света Богородица“ (на френски: Notre-Dame de Paris – Нотр Дам дьо Пари) е построена през 1163 – 1345 г. като една от първите катедрали в готически стил на остров Сите на река Сена - в центъра на града. Повечето от скулптурните орнаменти по украсата на фасадата, която се смята за една от най-красивите, датират от 19. век. Тук Наполеон I е коронясан като император.

"Нотр Дам" буквално означава „Нашата Дама" и е популярно римокатолическо наименование на Пресвета Богородица, отговарящо например на немското Unsere Liebe Frau/Liebfrauenkirche, италианското Nostra Signora, испанското Nuestra Seňora, полското Nasza Panna и хърватското Velika Gospa. Съществуват много християнски храмове, носещи подобно име.

Катедралата „Парижката Света Богородица" е издигната на остров Сите върху основите на древен римски храм. Идеята за изграждането ѝ е на парижкия епископ Морис де Сюли, който финансира проекта със средства, получени от духовенството, краля, благородниците, дори и от дребната буржоазия. През 1163 г. папа Александър III полага първия камък и в продължение на близо два века няколко поколения архитекти и работници работят по сградата. Катедралата е напълно завършена през 1345 г. Тя е едно от най-великите постижения на готическата архитектура.

Храмът е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите и хармоничната си фасада. Дълъг е 130 м и е широк 50 м, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 м. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 т, а само езикът ѝ надвишава 500 кг. Стрелата пък е с височина 96 м.

Катедралата има 3 портала. Първият е на Света Ана (майката на Дева Мария), средният изобразява Страшния съд, а третият е на Дева Мария. Двата крайни портала са напълно еднакви. Легендата разказва, че майсторът на порталите не могъл да направи средния, тъй като бил продал душата си на дявола, затова той бил направен от друг и се различавал от останалите портали. Над входовете е разположена розетката с диаметър 10 м, а под нея се намират 28 статуи на библейски личности.

Още с влизането погледът на посетителя обхваща високия кораб, широката напречна галерия и централния олтар. Прекрасни розети от 13. век красят катедралата от запад, север и юг. Витражът на северната розета изобразява Света Богородица, заобиколена от персонажи от Стария завет. Витражът на южната розета показва Христос, заобиколен от девите, светците и 12-те апостоли. Западната розета изобразява Светата Дева, заобиколена от добродетелите и пороците. В катедралата се намира статуя, известна под името „Парижката Света Богородица“. Тази скулптура от 14. век е пренесена тук от параклиса Сент Енян. Зад главния олтар се намира прекрасната скулптурна композиция на Никола Кусту – „Пиета“. Там се намират и статуите на Луи XIII и Луи XIV.

След дълъг брачен период, без да има наследник, Луи XIII дава обет, че ако има син, ще реконструира катедралата. Когато през 1638 г. му се ражда момче, той започва изпълнението на обета си. Тази работа отнема 60 години. От този обет са креслата в хора на катедралата, покрити с чудесни дърворезби, изобразяващи сцени от живота на Света Богородица.

В западната част на катедралата се намира съкровищницата, където се съхраняват ценни богослужебни предмети. В археологическата крипта под площада пред катедралата са изложени гало-римски и по-късни останки, намерени на това място.

„Парижката Света Богородица" има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.

Храмът е свидетел на редица важни събития от живота на Париж. Тук през втората половина на 16. век се състои сватбата между Маргьорит дьо Валоа и Анри Наварски, който обаче по време на церемонията стои вън. През 1804 г. в катедралата е бил коронясан Наполеон Бонапарт I. Също тук е извършено опелото на генерал Дьо Гол през 1970 г.

На 15 април 2019 г. в 18:50 ч. местно време избухва пожар на покрива на църквата, причинявайки срутването на шпила и покрива. Първоначално размерът на щетите е неизвестен. Предполага се, че пожарът е свързан с текущите ремонтни дейности.

Снимки: Getty images/Guliver, Pixabay

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ 5 ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ преди 9 месеца Профил на трол?
  Построена от 1163 , свързана с Папа Александър III (Роландо Бандинели), годината 1163 ни напомни за кръстоносните войни . На едната страна Император Мануил I Комнин (Μανουήλ Α' Κομνηνός) , на другата страна Император Фридрих I Барбароса , времето се отбелязва с кръстоносците и подходите им . Както и с многоброинте Анти-Папи , тоест политика на Барбароса против Папа Александър . Водят се войни виж още ›› в Италия , Сицилия . Самата сграда е построената на място с 4 предшестващите християнски храмове , както и римски храм . Като конструкция в по-късен етап на построяването било използвано архитектурно-техническото решение на анти-тежести . В богата си с поврати френската история срадата била например място за сключен брак , при която младоженец стоял вън от портата , а булката вътре . Революционери я направеха своят храм на Логос . А Бонапарт се куронясал там . Била построена с дарения .
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Атентатът в Света Неделя е поръчан от Западните Кукловоди, които искаха чрез Октомврийската Революция, и най вече чрез Троцки - избиващ свещенници, офицери, и интелигенция- да направят руснаците и източните народи на сапун. Та така роби жалки Западнопоклонници!!!
  : 0 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  16 април 1925г комунистите извършват масовото убийство на българи в деня, в който Юда е предал Спасителя - онова което куршумите на врага не успяха да направят в четири поредни войни е сторено от руски слуги, наричащи се българи - в православен храм, по време на литургия… Но след предателството на Юда и тържеството на злото винаги настъпва Възкресение. За нас българите като нация ВЪЗКРЕСЕНИЕ ще виж още ›› дойде ако помним и се учим от БЪЛГАРСКАТА история, а не тази която руснаците ни пробутват 70 години
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Атентатът в Света Неделя е поръчан от Западните Кукловоди, които искаха чрез Октомврийската Революция, и най вече чрез Троцки - избиващ свещенници, офицери, и интелигенция- да направят руснаците и източните народи на сапун. Та така роби жалки Западнопоклонници!!!
  : 0 !
 • 3 преди 9 месеца Профил на трол?
  Да помислим за болката на българите на 16 април 1925г пред пепелищата на храма Света Неделя.Руски наемници от БКП детонират над 25 кг експлозив и активират разпръскване на отровни газове в катедрала Св. Неделя (Св.Крал). Централният купол на храма се срутва. На място са убити над 140 души. В близките дни броят на жертвите нараства на 213, а ранените са над 500. Този поръчан от Москва терористиче виж още ›› н акт е най-кървавият атентат в историята на Европа, съизмерим по жестокост само с атенатите от 11 септември в Ню Йорк и 11 март 2004 в Мадрид
 • московския коминтерн е организация за износ на тероризъм по света 3.1 московския коминтерн е организация за износ на тероризъм по света преди 9 месеца Профил на трол?
  по т.нар. хуманитарни предмети в Университета се говореше за ''износ на революции от русия'' и точно такъв износ е зловещия кървав атентат в „Св Неделя“. Това раждат болните мозъци на водачите на московския ком. интернационал и на слугинажа им от БКП. След неуспеха на руския износ на соц революциите в Унгария и Германия нашата страна става арена на московските експеримент виж още ›› и. Огромното количество на невинни жертви впечатлява тогавашния свят. Редуват се червения с бял терор, в угода на кукловодите от Москва с единствената цел да се създаде „революционна ситуация“ и да се увеличи териториалната площ на руското влияние.Този експеримент довежда до сериозно разделение в народа ни и политическото противопоставяне взема гигантски размери. Това и днес спъва страната ни
  : 1 !
 • Балтавар 2 Балтавар преди 9 месеца Профил на трол?
  Тангра се е разгневил поради забравата му от грешниците и вероотстъпхници католици, които са поругали неговото светилище Барадж (Париж), ползвано от почитателките на Умай биче - умайджанки (амазонки) намиращо се от дълбока древност на брега на "голямата река" (Сена), на чието място са издигнали католическия храм на "Божията Майка".
 • 24 август 1572 ли ? 2.1 24 август 1572 ли ? преди 9 месеца Профил на трол?
  Юно или Юпитър ?
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Атентатът в Света Неделя е поръчан от Западните Кукловоди, които искаха чрез Октомврийската Революция, и най вече чрез Троцки - избиващ свещенници, офицери, и интелигенция- да направят руснаците и източните народи на сапун. Та така роби жалки Западнопоклонници!!!
  : 0 !
 • Помним! 1 Помним! преди 9 месеца Профил на трол?
  НА 16 АПРИЛ е най-кървавия московски терористичен атентат в храма „Свети Крал“ в столицата на България - 16 април 1925г.е Велики четвъртък руските терористи взривяват покрива!! на храма по време на опелото на ген.Константин Георгиев, убит от наемни убийци на Москва - целта на ''братушките'' е да ликвидират военният и политическият елит на България: edinzavet.wordpress.com/201 виж още ›› 9/
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Атентатът в Света Неделя е поръчан от Западните Куловоди, които искаха чрез Октомврийската Революция, и най вече чрез Троцки - избиващ свещенници, офицери, и интелигенция- да направят руснаците и източните народи на сапун. Та така роби жалки Западнопоклонници!!!
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Атентатът в Света Неделя е поръчан от Западните Куловоди, които искаха чрез Октомврийската Революция, и най вече чрез Троцки - избиващ свещенници, офицери, и интелигенция- да направят руснаците и източните народи на сапун. Та така роби жалки Западнопоклонници!!!
  : 0 !
Последно в Актуално