Партията за независимостта води на предсрочните избори в Исландия

763
Партията за независимостта води на предсрочните избори в Исландия

Партията за независимостта получи най-голям брой гласове на предсрочните парламентарни избори в Исландия в събота.

Това сочат резултатите от преброяването на 33% от гласовете. Въпреки, че управляващата Консервативна партия, по предварителни данни, получава гласовете на 26,2% от избирателите, при 63% избирателна активност, това не е достатъчно, за да й даде възможност за формиране на двупартийно правителство на мнозинството с настоящите си коалиционни съюзници - партията "Възраждане" (6 , 5%). Така че в неделя сутринта кабинетът трябва да обяви оставката си. Третият член на коалицията - партията "Светло бъдеще" (1.1%), излезе от нея още миналия месец, заявявайки недоверие към министър-председателя Бярни Бенедиксон, което наложи да се назначат вече втори за последната година предсрочни парламентарни избори.

Исландският премиер свика предсрочни избори след разпада на управляващата коалиция

Исландският министър-председател свика предсрочни избори след като тройната управляваща коалиция беше напусната от една от партиите зар...

По-предишният министър-председател Зигмундур Давид Гунлаугсон бе принуден да подаде оставка през април 2016 г. след публикуването на т.нар Панамски досиета, които съдържат информация за офшорните сметки на съпругата му. След предсрочните избори, проведени на 29 октомври 2016 г., бе избран Бенедиктсон, който стана жертва на свързан с баща му скандал за педофилия.

Въпреки опетнената си репутация, исландската Партия на независимостта от 1930 г. насам почти винаги е била най-популярната политическа сила в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com