Партньорът на Ева Кайли: Направих всичко за пари, от които нямах нужда

2761
Партньорът на Ева Кайли: Направих всичко за пари, от които нямах нужда
Снимка: Getty images

„Направих всичко за пари, от които нямах нужда“. С тези думи партньорът на арестуваната за корупция бивша зам.-председателка на Европарламента Ева Кайли призна за участието си в скандала „Катаргейт“. Франческо Джорджи е един от четиримата задържани по разследването на белгийската прокуратура за предполагаемото влияние на Катар и Мароко върху политическите решения на ЕП.

Пред магистратите в Брюксел той призна, че е действал незаконно и изрази съжаление, пише италианският вестник La Repubblica. 35-годишният мъж от Милано, който направи кариера в Европейския парламент под прикритието на социалдемократите, се опита да защити партньорката си и майка на 22-месечната им дъщеря. Джорджи поиска гръцката евродепутатка Ева Кайли да бъде освободена от затвора.

Дебелашкият опит на Катар да си купи уважение

Всичко прилича на сюжет от второкласен филм. Млада красива депутатка дава на баща си да пренесе куфарче с банкноти – вътре има 60...

Той призна, че е бил част от организация, използвана от Мароко и Катар за намеса и влияние върху европейските институции. Каза и че приемал „мръсни пари“, като задачата му била да управлява подкупите. Освен това каза, че подозира италианеца Андреа Коцолино и белгиеца Марк Тарабела от Групата на социалистите и демократите в ЕП, че са приели пари чрез бившия италиански евродепутат Антонио Панцери.

Отношенията между Джорджи и социалдемократа Панцери (последният е обвинен в натиск срещу колегите си в полза на Катар) започват преди около 13 години. През годините Панцери става ментор на по-младия италианец, който става негов асистент. Така Джорджи се добира до позицията да се грижи за „кеша“ на цялата организация, пише La Repubblica. Това са пари, от които партньорът на Ева Кайли не се нуждаел, тъй като заплатата му като асистент била около 2500 евро на месец.

Припомняме, че в дома на Кайли бяха открити пари в брой, като адвокатът ѝ каза, че тя не е знаела за съществуването им. Според Джорджи средствата били предназначени само за него и Панцери. „Ще направя всичко възможно, за да може партньорът ми да е на свобода и да се грижим за 22-месечната ни дъщеря“, заяви той пред разследващите.

Панцери, Коцолино и Джорджи са поддържали контакти с външната информационна служба на Мароко – Dged, която също е замесена в скандала „Катаргейт“.

Борел: Репутацията на ЕС зависи от разследването на „Катаргейт“

Репутацията на ЕС на международната сцена зависи от разследването на случая за корупция, наречен от медиите „Катаргейт“, за...

За Панцери се твърди, че е разпределял парите от Катар и Мароко, за да повлияе на парламентарните решения на ЕП в полза на страните. Той е в очакване на съдебен процес. Съпругата и дъщеря му също са арестувани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа