Печките на дърва са причина за половината от раковите заболявания в градовете

5261
Печките на дърва са причина за половината от раковите заболявания в градовете
Снимка: Unplash

Печките на дърва в градските райони са отговорни за почти половината от излагането на хората на химикали, причиняващи рак, които се съдържат в замърсените частици на въздуха. Това показва ново изследване, публикувано в списание Atmospheric Chemistry and Physics.

Поливинилхлоридните ароматни въглеводороди (ПАВ) в малките частици на замърсяването се получават при изгарянето на горива и отдавна е известно, че имат канцерогенно действие. В новото проучване са разгледани източниците на ПАВ и е установено, че при изгарянето на дърва се отделят повече, отколкото от дизеловото гориво или бензина, използвани в автомобилите.

Анализът е направен в Атина, Гърция, но изследователите са категорични, че това не е необичаен случай. Те заявиха, че изгарянето на дърва в домовете е значителен проблем за качеството на въздуха в градовете в цяла Европа.

"Атина не е изключение - тя е по-скоро представителна извадка", каза Атанасиос Ненес от Фондацията за изследвания и технологии "Хелас" в Патра, Гърция, който е част от екипа, изготвил проучването.

Изследвания, публикувани миналата година, също сочат, че изгарянето на дърва в домовете е най-големият източник на замърсяване на въздуха. Във Великобритания това води до отделянето на три пъти повече СО2 от автомобилния трафик, въпреки че само 8% от британското население използва печки на дърва.

Смъртността от ракови заболявания в САЩ е спаднала с четвърт за последните 20 години

Смъртността от рак в САЩ е намаляла с 25% от своя връх през 1991 година досега. Това се дължи главно на намаления брой пушачи, но също ...

Дори новите печки на дърва, отговарящи на стандарта за "екодизайн", все още отделят 750 пъти повече замърсяване с малки частици от съвременния тежкотоварен автомобил. 

В рамките на новото изследване са вземани фонови проби от въздуха в Атина всеки ден в продължение на една година. Те са анализирани за наличието на 31 ПАВ и широк спектър от други химични маркери. Специфичните съединения се свързват с различните източници на замърсяване и това е позволило на учените да изчислят дела на ПАВ, произвеждани от всеки източник. Те установили, че 31% от годишните ПАВ идват от изгарянето на дърва, най-вече през зимата, 33% - от дизелово гориво и нефт, а 29% - от бензин. Някои обаче са по-канцерогенни от други и когато това се вземе предвид, делът на риска от рак за хората в резултат на изгарянето на дърва нараства до 43%, при дизела и нефта - 36%, а при бензина - 17%.

"Знаем, че димът от горенето на дърва е много по-токсичен от другите видове частици", казва Ненес, а резултатите ясно показват, че горенето на дърва е основен фактор за дългосрочния канцерогенен риск.

Според изследователите нивото на замърсяване с ПАВ обикновено е едно от най-високите в градовете в Китай. 

"Като се има предвид излагането на канцерогени и разширеното използване на горенето на дърва в цяла Европа, напр. във Франция, Германия, Ирландия и Обединеното кралство, незабавно са необходими европейски действия и политики, насочени към регулиране на емисиите от горенето на дърва, тъй като те могат да доведат до значителни ползи за общественото здраве", заявиха учените.

София в топ 15 на градовете с най-замърсен въздух

И днес въздухът над София е замърсен. Според данните на световния сайт airvisual.com в днешния ден София е на 15-о място по замърсяване...

Ненес коментира, че ПАВ не са единственият канцероген в дървесния дим, а в него има и много други съединения, които увреждат здравето. "Дървесният дим е особено силен и причинява всякакви заболявания - от рак до оксидативен стрес, който води до инфаркти и инсулти, затлъстяване, преждевременно стареене, диабет - всичко, което е свързано с възпаления в организма. Така че като цяло съм наистина загрижен", каза той.

Професор Алисън Томлин от Университета в Лийдс, Великобритания, заяви, че преминаването към електрически автомобили ще намали излагането на ПАВ от трафика. "Въпреки това, ако не бъдат разработени подходящи методи за намаляване на емисиите на ПАВ от домашните печки на дърва и котли, те ще продължат да представляват значителен риск за здравето", каза тя.

Проучването в Атина показва, че голяма част от излагането на ПАВ е станало през зимни дни със слаб вятър и дъжд, което означава, че дървесният дим не се е разпръснал. Томлин заяви, че въвеждането на "дни без горене" може да бъде полезна краткосрочна мярка. "Въпреки това, прилагането на такава политика или дори по-широки ограничения за изгаряне на дърва в гъсто населените райони може да се окаже предизвикателство", каза тя.

По-рано през декември общинският съвет на Утрехт в Нидерландия обяви субсидии в размер до 2 000 евро, за да насърчи хората да подменят печките и камините си на дърва с цел да се пречисти въздухът в града.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин

В Русия предлагат да си подобрят демографията с внасяне на мигранти от Африка и Латинска Америка

Риши Сунак: Обединеното кралство ще разположи изтребители Typhoon в Полша

Унищожени са 26 000 куб. м руско гориво при удара в Смоленск: Украинското разузнаване (ВИДЕО)

Германия: Атака с мачете в местен университет, нападателят е застрелян (СНИМКА)

1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Латвия призовава гражданите си да подготвят мазетата си за убежища при нападение

Отстраниха свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа