Пенсиите на руските депутати и чиновници остават тайна

711
Пенсиите на руските депутати и чиновници остават тайна
Снимка: iStock/Guliver

Депутатът в Държавната дума от „Единна Русия“ Андрей Марков предложил да се приемат поправки, задължаващи членовете на Съвета на федерацията и чиновниците да огласяват размера на своите пенсии, пише в. „Комерсант“, цитиран от БГНЕС. 

Авторът на законопроекта предлага при определяне пенсията на чиновник или депутат да се публикува нейния действителен размер, а не сумата да се скрива зад думите „еди-колко си процента от месечната заплата“. Според Марков това съответства на откритостта на властта и свързаната с това тема за социална справедливост. Депутатът предполага, ч „златните парашути“ за държавните служители „предизвикват болезнена реакция в обществото“ и „винаги обрастват със спекулации“.

Министър моли пенсионери с увреждания да проявят разбиране заради по-малки пенсии през януари

Заради Закона за хората с увреждания и новата месечна финансова подкрепа, която ще е по-висока, защото е обвързана с линията на бедност...

Само че колегите на Марков не подкрепили инициативата му, а експертен съвет на Държавната дума не препоръчал проекта да бъде внесен в долната камара на парламента, тъй като размерите на пенсиите и схемата за определяне на размера им са „определени“ в законодателството и „са известни на всички“.

Бившият депутат с три мандата в държавната дума 72-годишният Олег Куликов определил предлаганата норма като „излишна“:“не разбирам нейния смисъл. Нашите пенсии се определят от закона, а допълнителни доходи ние на практика нямаме. Тези, които са работили два мандата, получават 40 и малко хиляди, тези с три мандата – 60 и малко хиляди. Къде е тайната?“.

В много региони на Русия законодателството постановява допълнителни надбавки за местните чиновници и депутати, в резултат на което те при отделни случаи могат да получават пенсии от над 200 000 рубли, получавани месечно. А такива неща винаги провокират обсъждания.

“Комерсант“ припомня, че през септември 2018 г. бившият вицегубернатор на Воронеж Юрий Агибалов излезе в пенсия, получавайки наведнъж 23 накуп 23 заплати , а след това се върна на работа. Това предизвика скандал, намеси се прокуратурата, в резултат на което Агибалов се оттегли от държавна служба.

Всяка трета нова пенсия е инвалидна

Пенсионната реформа продължава да оказва ефект най-вече върху хората с най-голям принос към общественото осигуряване. По-малко хора усп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа