"Пентагонлийкс": Пригожин предложил да даде на Украйна координати на руските войски

8865
"Пентагонлийкс": Пригожин предложил да даде на Украйна координати на руските войски
Снимка: Getty Images

В края на януари 2023, когато наемниците от ЧВК "Вагнер" губят хиляди хора в битката за разрушения Бахмут, ръководителят на частната военна компания Евгений Пригожин отправя към Украйна необичайно предложение.

Той казва, че ако украинските командири изтеглят войниците си от района около Бахмут, ще предостави на Киев информация за позициите на руските войски, която Украйна ще може да използва, за да ги атакува. Според неразкрити досега документи на американското разузнаване, изтекли в платформата Discord и станали известни като "Пентагонлийкс", Пригожин е предал предложението на своите контакти в дирекцията на военното разузнаване на Украйна, с които е поддържал тайна комуникация в хода на войната, пише The Washington Post.

Пригожин намекна, че руска ПВО е свалила 2 руски самолета и 2 хеликоптера

Руският олигарх Евгений Пригожин, който е създател на руската частна армия "Вагнер", загатна, че е възможно руска ПВО да е свалила два ...

Ръководителят на ЧВК "Вагнер" публично враждува с руските военни командири, за които яростно твърди, че не са успели да оборудват с оръжие силите му. Но той е и съюзник на руския диктатор Владимир Путин. Издирваният от съда в Хага президент може да сметне за предателство предложението на Пригожин да замени живота на бойците на "Вагнер" за руски войници.

Двама украински служители потвърждават пред WP, че Пригожин е разговарял няколко пъти с дирекция в украинското разузнаване. Единият източник казва, че Пригожин е отправял предложение по отношение на Бахмут повече от веднъж, но Киев го е отхвърлил, тъй като официалните лица нямат доверие на Готвача на Путин.

Представител на САЩ също предупредждава, че във Вашингтон има подобни съмнения относно намеренията на Пригожин. В материала обаче не се споменава координатите на коя точно част от руската армия е предложил да разкрие ръководителят на ЧВК "Вагнер".

В интервю за The Washington Post този месец украинският президент Володимир Зеленски не потвърди контактите с Пригожин. "Това е въпрос на военното разузнаване", каза той.

Други изтекли документи разкриват, че служители на руското министерство на отбраната се чудят как да отговорят на критиките на Пригожин към работата на армията и на исканията му за повече ресурси. Документите говорят и за борба за власт между Пригожин и висши служители, включително руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Пригожин: Почва трагедията – украинците ще обкръжат Бахмут, освободиха Пътя на живота (ВИДЕО)

"Няма тактическо отстъпление – стана бягство „на подразделенията на министерството на отбраната от фланга". Така руският ол...

ОЩЕ: Нова част от "Пентагонлийкс": Среща на Путин с Пригожин и борба между ФСБ и Шойгу

На този напрегнат фон Пригожин е поддържал тайни отношения с украинското разузнаване, които освен телефонни разговори включват и лични срещи с офицери от една от дирекциите в неуточнена страна в Африка, се посочва в един от документите. Силите на "Вагнер" подкрепят няколко правителства на континента.

Изтеклите данни от американската разузнавателна служба показват, че Пригожин се оплаква от тежките загуби, които боевете са нанесли на собствените му сили, и призовава Украйна да нанесе по-силни удари срещу руските войски.

Според един от документите Пригожин е казал на украински разузнавач, че руските военни изпитват затруднения с доставките на боеприпаси. Той посъветвал украинските сили да продължат с нападението по границата на полуостров Крим (който Русия незаконно анексира през 2014 г.), докато бойният дух на руските войски е нисък. Докладът се позовава и на други разузнавателни данни, в които се отбелязва, че Пригожин е бил наясно с рязкото спадане на бойния дух на силите на "Вагнер" и че някои от неговите бойци са се възпротивили на заповедта да се разположат в района на Бахмут под силен огън, опасявайки се да не понесат повече жертви.

Документите също така подсказват, че Киев подозира или може би знае, че Кремъл е наясно с комуникациите на Пригожин с украинското разузнаване, ако не и с тайните му преговори за Бахмут. В един от документите, основаващ се на прехванати комуникации, се посочва, че шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов "очаква руснаците да използват подробности за тайните разговори на Пригожин с Главното разузнаване на Украйна и срещите му с техни офицери в Африка, за да го представят за украински агент".

Китай е отказал оръжия на "Вагнер", гласи изтекъл документ от САЩ

Изтекъл доклад на американското разузнаване показва, че Китай е отказал да предостави оръжие на руската частна военна компания "Вагнер"...

Когато е информиран, че документите на американското разузнаване разкриват комуникациите на Пригожин с украинското разузнаване, командирът на наемниците, изглежда, смекчава тона. "Да, разбира се, че мога да потвърдя тази информация, ние няма какво да крием от чуждите специални служби. Буданов и аз все още сме в Африка", написа Пригожин в неделя чрез канала си в "Телеграм", явно подигравайки се.

Планирал ли е Зеленски атаки срещу цели в Русия?

Междувременно The Washington Post писа още, че според изтеклите от Пентагона документи украинският президент Володимир Зеленски е обмислял да се правят атаки дълбоко в руска територия. И по-точно - "да превземе области в самата Русия, за да ги използва като разменна монета в мирните преговори за прекратяване на войната". На среща в края на януари Зеленски предложи Украйна "да нанесе удар по Русия", като същевременно разположи украински сухопътни сили на вражеска територия, "за да окупира неуточнени руски гранични градове", един документ, обозначен като "строго секретно". Твърди се и, че при среща в средата на февруари с вицепремиера Юлия Свириденко Зеленски предложил Украйна да взриви петролопровода "Дружба", построен още по времето на Съветския съюз, по който петролът достига до Унгария. Според материалите на разузнаването "Зеленски подчертава, че Украйна просто трябва да взриви тръбопровода и да унищожи индустрията на Унгария, която работи основно с руски петрол". В подробностите за този разговор служителите от разузнаването признават, че Зеленски е "изразил гняв срещу Унгария и следователно вероятно е отправил преувеличени и празни заплахи". Според представители на Пентагона в някои случаи Зеленски се опитва да обуздае амбициите на своите подчинени, а в други самият той предлага рисковани военни ходове.

Попитан вчера на пресконференция в Берлин дали това е вярно, Зеленски отвърна: "Ние не нападаме руска територия, а освобождаваме собствената си законна територия".

Пред The Washington Post украинският президент каза същото: "Украйна има пълното право да се защитава и ние го правим. Украйна не е окупирала никого, напротив. Имайки предвид колко хора загинаха, че имаше масови гробове, че нашите хора бяха измъчвани, аз съм сигурен, че трябва да използваме всякакви средства."

Зеленски: Ако има военно положение, няма да има парламентарни избори в Украйна

Смърт на Путин и удар по Кремъл: Какви сценарии са обсъждали САЩ според "Пентагонлийкс"

Американското разузнаване разглежда "непредвидени сценарии" за развитието на войната в Украйна, включително смъртта на руския президент...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия с агресивен тон към България - нарече управляващите "режим"

Путин: Как развих великолепните си качества? Просто така се получи (ВИДЕО)

Пожар на летище в Русия, взривове в Одеса и Харков (ВИДЕО)

Съветът на ЕС забранява разпространението на четири руски медии

Хиляди осъдени украинци са се съгласили да отидат от затвора право към фронта

Ватикана ще предлага индулгенции през 2025 г.

Путин обсъди патицата по пекински, която е ял в Китай, и френските войски в Украйна (ВИДЕА)

"Много повратен момент": Разследват и охранителите на Роберт Фицо

Роберт Фицо е претърпял втора операция, състоянието му е много тежко

Протест срещу ниското заплащане: Полицаи на палатков лагер пред парламента в Атина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа