"Подемос" няма да подкрепи съставянето на кабинет от Рахой в Испания

3370
"Подемос" няма да подкрепи съставянето на кабинет от Рахой в Испания
Снимка: Getty Images / Guliver

Крайнолявата партия "Подемос" в Испания няма да подкрепи нов кабинет на испанския консервативен премиер Мариано Рахой. Това стана ясно след преговори между Рахой и лидера на „Подемос” Пабло Иглесиас, съобщава AP, цитирана от БГНЕС.

Иглесиас заяви, че партията няма да подкрепи ново дясно правителство нито пряко, нито косвено, като депутатите й се въздържат при гласуване на предложен кабинет. 

Ефектът "Сириза" порази и Испания, макар и не както Гърция

Народната партия на премиера на Испания Мариано Рахой има 124 места в долната камара на парламента. Резултатът е след обработка на 49,7...

Управляващата "Народна партия" спечели парламентарните избори на 20 декември, но изгуби мнозинството, което да й позволи съставяне на еднопартиен кабинет. Миналата седмица без успех преминаха и преговорите на Рахой с традиционната Социалистическа партия – втората политическа сила в страната. 

След очаквано неуспешните преговори с „Подемос” премиерът разговаря с лидера на четвъртата политическа сила „Гражданите” – Алберт Ривера.  Миналата седмица Ривера заяви, че партията би подкрепила правителство на единството на двете големи партии – Народната и Социалистическата. 

"Народната партия" на Рахой спечели 123 депутати в 350-местната долна камара на парламента. От 2011 г. партията управлява с мнозинство от 180 народни представители. Социалистите на Педро Родригес спечелиха 90 места, „Подемос” – 69, а „Гражданите” – 40. 

Следващия месец крал Фелипе VI ще проведе разговори с лидерите на всяка от парламентарно представените партии, след което ще номинира една от тях за съставяне на правителство. 

Испанският премиер е нападнат по време на разходка

Испанският премиер Мариано Рахой бе нападнат по време на разходка в центъра на галисийския град Понтеведра, съобщи вестник „Мун...

След това обаче лидерът на номинираната сила трябва да получи вот на доверие в парламента, за да може да излъчи кабинет. Ако това не се случи до два месеца, кралят трябва да насрочи нови парламентарни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа