Похитителят в Амстердам е имал експлозиви, заложникът е бил българин

3608
Похитителят в Амстердам е имал експлозиви, заложникът е бил българин
Снимка: GettyImages

Община Амстердам и полицията потвърдиха, че заложникът е от България, а не от Великобритания, както беше съобщено по-рано. Те също така потвърдиха, че извършителят е имал експлозиви у себе си, но взривният материал не е бил активиран.

Мъжът, държан като заложник в магазин на Apple в Амстердам във вторник вечерта, е 44-годишен мъж от България. През нощта полицията е провела "много разследвания" в магазина на улица "Лайдсеплейн", заяви в сряда сутринта говорител на полицията. 

На пресконференция в ранните часове на сряда сутринта началникът на полицията в Амстердам Франк Пау похвали действията на заложника. "Той е действал за част от секундата" и се е измъкнал от извършителя. "Ако не беше направил това, нощта можеше да бъде много неприятна и дълга". Пау заяви, че жертвата не е служител на магазина на Apple.

Заложническата драма в Амстердам продължи часове във вторник вечерта и приключи, когато заложникът успял да се измъкне. Това се случило, когато взелият заложници 27-годишен мъж от Амстердам около 22:30 ч. поискал от полицията вода. Полицията използвала робот, за да занесе бутилка вода в магазина. Заложникът трябвало да я вземе, вероятно под дулото на пистолет, и се възползвал от тази възможност, за да избяга, съобщава сайтът NL Times. Похитителят тръгнал да го преследва. След като излязъл навън, полицията ударила с кола нападателя. По време на заложническата криза полицията е отвела на безопасно място около 70 души.

Полицейският профсъюз АКТБ е впечатлен от начина, по който полицията се е справила със ситуацията. Министърът на правосъдието и сигурността Дилан Йешилгьоз също похвали реакцията на полицията. "Контролираните и решителни действия на полицията заслужават само комплименти. Тя предотврати нещо по-лошо", заяви Йешилгьоз в Twitter. Тя пожела на всички участници в заложническата ситуация много сили.

Приключи заложническата драма в магазина на Apple в Амстердам

Въоръженият мъж, който държеше няколко души за заложници в магазин на Apple в центъра на Амстердам късно във вторник, беше обезвреден с...

Полицията не съобщава нищо за състоянието на заподозрения. Той е откаран в болница с критични наранявания. Полицията също така отказа да даде каквато и да е нова информация за двете жилища, които е претърсила в Амстердам, или за жилетката-бомба, която се предполага, че е носил нападателят.

По време на заложническата драма нападателят се е свързал с полицията и е поискал 200 млн. евро в криптовалута и безопасно напускане на магазина. Той заплашил да се взриви и изпратил снимка на регионалния телевизионен оператор AT5, на която се вижда, че носи нещо, което изглежда като жилетка-бомба.

По данни на полицията заподозреният е носил със себе си автоматично оръжие и пистолет. Той стрелял с автоматичното оръжие поне четири пъти по полицията, когато тя пристигнала на място във вторник вечерта.

Apple публикува изявление в отговор на заложническата ситуация: "Ние сме невероятно благодарни и облекчени, че нашите служители и клиенти в Амстердам са в безопасност след това ужасяващо преживяване. Бихме искали да благодарим на местните служители на реда за изключителната им работа и за продължаващото разследване. Нашите екипи и клиенти предприеха бързи действия и показаха невероятна сила и решителност, и ние сме много благодарни за подкрепата и грижата, които си оказаха един на друг при тези трудни обстоятелства."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа