X
 
 

Politico: Пада подкрепата за НАТО в Германия и Франция

921 1
Politico: Пада подкрепата за НАТО в Германия и Франция
Снимка: iStock/Guliver
Значителна намалява популярността на НАТО във Франция и Германия през последните години, показва проучване, публикувано от Pew Research Institute в Politico.

Според изследователския институт, 57% от германците имат благоприятно мнение за НАТО, което е с близо 20% по-малко от края на 2000-те. През същия период одобрението е спаднало от 71 на 49 на сто във Франция. 

А какво ще стане, ако Турция напусне НАТО?

Вероятността Анкара да се раздели с организацията на Северноатлантическия договор е много голяма. Това коментира американското списание...

Само 34 процента от германците и 41 процента от французите биха искали страната им да се ангажира с военна намеса, ако друг член на НАТО бъде нападнат от Русия. За разлика от това, 63% от германците и 57 % от французите биха искали да видят активизация на американските войски при такава ситуация.

Проучването открива значителна разлика между двете страни, когато става въпрос дали отношенията със САЩ или Русия са по-важни. Във Франция 60% предпочитат САЩ, докато само 18% са избрали Русия. Междувременно в Германия едва 39 на сто предпочитат САЩ пред Русия (25%). 

Сред членовете на НАТО Германия показва особено слабо одобрение за „военна сила за поддържане на реда в света“ като цяло. 47 на сто казват, че понякога е необходимо, много по-малко, отколкото във Франция (64 %), Великобритания (71%) и САЩ (78%).

Въпреки че не е пряко свързано с темите за НАТО или отбраната, проучването също така попита анкетираните дали смятат, че „части от съседните страни принадлежат на тях“.

Столтенберг: НАТО работи по въпроса за отварянето на косовското въздушно пространство

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че НАТО работи по въпроса с отварянето на ниското въздушно пространство на Косо...

Далеч най-високият резултат беше постигнат в Унгария, където 67% потвърдиха вярата си в подобни териториални претенции. Шестдесет процента са казали същото в Гърция, докато като цяло по-ниски стойности са установени в западноевропейските страни като Испания (37 процента), Франция (33 процента), Германия (30 процента) и Великобритания (23 процента).

Actualno.com

Етикети: