Половината от момичетата с увреждания в Европа стават жертва на сексуално насилие

11913
Половината от момичетата с увреждания в Европа стават жертва на сексуално насилие
Снимка: Gettyimages

Половината от момичетата в Европа, които имат проблеми в развитието, стават жертва на сексуални посегателства преди да навършват 18 години. Същото се случва с една пета от момчетата с подобни проблеми, показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Ралица Згалевска, координатор на българо-холандски проект за превенция на сексуално насилие, член на българската асоциация по семейно планиране, съобщи пред БНР, че проблемите със сексуалното насилие сред деца с увреждания се неглижират у нас и в Европа.

Шокиращо никой отговорен не казва нищо за проверката по случая "Ана-Мария"

Абсолютно скандално представители на МОН отказаха да коментират каква ще е проверката и кога изобщо е проверявано V-то помощно училище ...

"Насилието срещу деца с проблеми в развитието се случва 1,7 пъти по-често от насилието срещу другите деца и въпреки това нуждата на тези млади хора от здравна информация и образование, както и съблюдаването на правата им все още в голяма степен се пренабрегват", заяви Згалевска.

Според данни на държавната агенция за закрила на детето, средно около шест деца на година от специализирани институции у нас са станали жертва на насилие. Днес и утре в столицата българската Асоциация по семейно планиране и холандските партньори ще обучават наши специалисти, работещи с деца с различни увреждания, как да се действа в случай на сексуално насилие.

Вчера стана ясно, че Министерството на образованието, Агенцията за закрила на детето и полицията проверяват сигнал за сексуално посегателство върху 13-годишно момиче аутист от Четвърто помощно училище в столицата. Родителите се съмняват, че детето е било насилвано, тъй като един ден се прибрало без бельо от училище и разказало как един "чичко" му е посегнал. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа