Полша глоби „Газпром“ със 7,5 млрд. долара заради „Северен поток-2“

6062
 Полша глоби „Газпром“ със 7,5 млрд. долара заради „Северен поток-2“
Снимка: Nord Stream 2

Полската Служба за защита на конкуренцията и потребителите (UOKiK) глоби "Газпром" и пет европейски компании, които си сътрудничат с него, и настоява те да прекратят споразумението за партньорство по изграждането на газопровода „Северен поток-2“. Това обяви на пресконференция ръководителят на отдела Томаш Хрустни, цитиран от ТАСС.

На пет компании „е наложена обща глоба от 385 милиона злоти (100 милиона долара), а „Газпром“ е глобен с 29 милиарда злоти (7,6 милиарда долара).

САЩ изграждат коалиция срещу "Северен поток 2"

Вашингтон изгражда коалиция, за да предотврати завършването на "Северен поток 2". Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, съ...

“В рамките на 30 дни след излизане на решението участващите в проекта компании трябва да прекратят договора за строителство", информира Хрустни и обясни, че компаниите могат да оспорят решението на регулатора.

„Изграждането на газопровода "Северен поток-2" нарушава полското антимонополно законодателство“, заяви полският регулатор.

Припомняме, че през май 2018 г. Европейската комисия наложи на "Газпром" 4 задължения що се отнася до пазара в Централна и Източна Европа. Ако не ги спазва, следва глоба. Ето какви са те:

1. Край на договорните бариери пред свободния пренос на газ: "Газпром" трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения по отношение на препродажбата на газ през граница. Тези ограничения включват забрани за износ и клаузи, налагащи закупеният газ да се използва на конкретна територия (клаузи за местоназначение), и други мерки, които предотвратяват трансграничния поток на газ. Освен това "Газпром" трябва да адаптира разпоредбите в договорите си относно мониторинга и измерването на потреблението на газ в България, които са изолирали българския газов пазар от пазарите на газ на съседните страни от ЕС.

2. Задължение за улесняване на потоците на газ към изолираните пазари и от тях: "Газпром" ще позволи потоците на газ да текат към и от части на Централна и Източна Европа, които все още са изолирани от другите държави членки поради липса на междусистемни връзки, а именно балтийските държави и България. "Газпром" сега ще "замести" липсата на междусистемни връзки, като предостави на съответните клиенти възможността да доставят газ на тези държави и от тях. По-специално, клиенти, които са закупували газ, първоначално за доставка до Унгария, Полша или Словакия, могат да изберат вместо това "Газпром" да доставя всичкия газ или част от него до България и/или балтийските държави (и обратно).

Председателят на ЕК заговори за твърда реакция срещу Русия в светлината на "Северен поток 2"

Дълго време ЕС гледаше на "Северен поток 2" като на икономически проект, но всъщност той е политически проект, може би на първо място. ...

3. Структуриран процес за осигуряване на конкурентни цени на газа: На съответните клиенти на "Газпром" се предоставя ефективен инструмент, с който да се гарантира, че тяхната цена на газа отразява равнището на цените в конкурентни западноевропейски пазари на газ, особено в разпределителните центрове за втечнен газ. Клиентите могат да поискат по-ниска цена, когато цената на газа им се отклонява от конкурентните западноевропейски референтни стойности на цените. Новата цена на газа трябва да бъде определена в съответствие с равнището на цените в конкурентните континентални западноевропейски пазари на газ. При несъгласие от страна на "Газпром", следва арбитраж - ако няма съгласие в срок от 120 дни. Арбитърът ще наложи конкурентна цена на газа, отчитаща изцяло посочените по-горе западноевропейски референтни стойности. Освен това арбитражът трябва да се провежда в рамките на ЕС.

4. Без използване на господстващо положение при доставките на газ: "Газпром" не може да се възползва от каквито и да е предимства, свързани с газовата инфраструктура, които получава от клиентите си, като използва господстващата си пазарна позиция в доставките на газ.

През март тази година бе обявена новата ценова формула за изчисление на цената на доставката на руски газ за България и обезщетения от страна на "Газпром", което води до намаление на цената на газа за нашата страна от Русия с 40%. 

Енергийният министър Теменужка Петкова изрично подчерта за ролята на ЕК, която успя да стигне до антимонополно споразумение с "Газпром" преди няколко години. "Близо 7 месеца водихме тези преговори и трябваше да търпим изказванията на изключително некомпетентни хора", включи се и премиерът Бойко Борисов, който изрично посочи, че на 3 март от "Газпром" върнали договора подписан.

Още по темата вижте ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа