САЩ с нови санкции срещу руската "Газпром"

7878
САЩ с нови санкции срещу руската "Газпром"

Съединените американски щати въведоха нови санкции срещу руската компания "Газпром". Те засягат конкретно находище за втечнен газ и петрол в Охотско море. Така наложените санкци поставят под въпрос бъдещето на единствения в Русия завод за втечнен газ, коментират експерти.

Забранява се износ, реескпорт и предаване на вече намиращо се в Русия оборудване или софтуер за находището Юбно-Киринское, съобщи Министерството на търговията на САЩ. За първи път американците въвеждат санкции срещу конкретен обект, а не срещу физическо или юридическо лице, както досега, съобщава Topnovini.bg.

Заобикалянето на Украйна ще струва скъпо на "Газпром"

Плановете на Русия за заобикалянето на Украйна като маршрут за газовите доставки към Европа ще струва на руската държавна компания &bdq...

Оборудването за подобни находища в света разработват само четири компании - американските FMC Technologies, Cameron, GE Subsea и норвежката Aker.

Ден преди решението на САЩ да санкционира находището руското изнаие РБК написа, че "Газпром" планира да го прехвърли към друг свой проект, върху който ембаргото не действа при заварено положение, за да заобиколи санкциите и да привлече чуждестранни инвестиции за разширяване на завода за втечняване на газ.

Валерий Нестеров, анализатор на Сбербанк CIB, коментира, че с ембаргото срещу Южно-Киринское американците са намерили уязвимо място на "Газпром" и то в сектор, където компанията е неудобен конкурент за стратегическото бъдеще на американския втечнен газ на азиатския пазар.

 

Газпром спря сътрудничеството със Saipem, "Турски поток" се забавя

Дъщерната компания на „Газпром” – „Южен поток Транспорт”, прекрати договора с италианската Saipem за стро...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com