Полша обяви своята Конституция над европейското право

5964
Полша обяви своята Конституция над европейското право
Снимка: iStock

Полският конституционен съд постанови, че някои закони на Европейския съюз са в противоречие с Конституцията на Полша, съобщава АП.

Конституционният трибунал постанови в четвъртък, че някои разпоредби от договорите на ЕС и някои съдебни решения на ЕС противоречат на най-висшия закон на Полша.

Очаква се решението да определи бъдещето на вече затруднените отношения на Полша с 27-членния блок, който критикува опитите на дясното полско правителство да упражни повече влияние върху съдебната система.

Мнозинството в трибунала заяви, че членството на страната в ЕС не дава на съдилищата на ЕС върховни правни правомощия и не означава, че Полша е прехвърлила суверенитета си към ЕС. Те казаха, че нито един държавен орган в Полша не би се съгласил с външно ограничение на своите правомощия.

Решението последва месеци съдебни производства, в които представители на полското правителство, президент и парламент твърдяха, че полската конституция е над законодателството на ЕС и че решенията на Европейския съд понякога противоречат на правния ред на Полша.

Одобряването на плановете за възстановяване на Унгария и Полша - само с условия

ЕС е готов да одобри плановете за възстановяване за милиарди евро на Унгария и Полша още през следващия месец, но със строги условия, з...

Представители на комисаря по правата на човека в страната спориха в четвъртък преди издаването на решението, че Полша се е съгласила да спазва правния ред на ЕС, когато се присъединява към блока през 2004 г.

"Това е конфедерация на антидемократични сили срещу членството на Полша в Европейския съюз", написа в Туитър Михал Ваврикевич, проевропейски адвокат, който критикува правителството. Той го нарече "черен ден" в историята на Полша.

Полското правителство настоява, че правосъдната система и съдебната система са изключителни компетенции на страните членки на ЕС, а не на ЕС и игнорира редица решения на съда на ЕС.

Заместник-външният министър Павел Яблонски настоя, че решение, даващо върховенство на Конституцията на Полша, няма да противоречи на договорите за членство в ЕС. Той каза, че вместо това това ще им даде ново определение в ситуация, в която, според него, висшите съдилища в много страни членки не са следвали решенията на Европейския съд

Трибуналът откри делото през юли по предложение на полския премиер Матеуш Моравецки. Той поиска преразглеждане, след като съдът на ЕС постанови, че законът на блока има предимство пред закона на Полша. Присъдата разглежда процедурата за назначаване на съдии при сегашното дясно правителство на Полша.

Той изнасили крава, а иска да влезе в Полша – висша пропаганда срещу мигрантите от полски министри (ВИДЕО)

Бруталната реторика по отношение на мигрантите и бежанците, която често използват политици, за да печелят рейтинг, стигна нови висини в...

Решението на Европейския съд дойде на фона на по-голям спор за дълбоки промени, които ръководещата партия "Право и справедливост" започна в полската съдебна система; ЕС разглежда промените като ерозия на демократичните механизми за контрол и равновесие.

Европейският парламент прие резолюция миналия месец, призовавайки Моравецки да отмени делото, подчертавайки "фундаменталния характер на върховенството на правото на ЕС като крайъгълен принцип на правото на ЕС".

Политиките на Полша в областта на правото и съдебната власт предизвикаха дебати с EK, относно плащането на милиарди евро на страната от фонда за възстановяване от пандемията на ЕС.

Самият Конституционен трибунал се разглежда от ЕС като нелегитимен поради политическото влияние на управляващата партия в Полша върху назначаването на някои от нейните съдии. Много от тях са лоялни към правителството - включително председателят на съда, съдия Юлия Пшилебска, която оглавява състава по настоящото дело.

В решението си в четвъртък трибуналът заяви, че Kонституцията е върховен закон в Полша и всяко международно споразумение или договор, който е по-нисък по ранг, трябва да зачита този върховен закон. Това вече поставя въпроса дали ще има замразяване на евросредства за Полша и то безсрочно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа