Полша предупреди за „популистко противодействие“ на действията на ЕС

833
Полша предупреди за „популистко противодействие“ на действията на ЕС
Снимка: Pixabay

Полският премиер Матеуш Моравецки предаде в Брюксел подробна защита на противоречивата съдебна реформа на Варшава и предупреди, че всяка дисциплинарна акция на Брюксел може да предизвика „популистко“ противодействие.

През декември ЕС започна безпрецедентна правна стъпка срещу правителството във Варшава заради „системните заплахи“ срещу независимостта на полската съдебна система, и даде на Полша срок от три месеца да отстъпи.

Президентът на Полша се извини за гонения на евреи от комунисти

Президентът на Полша Анджей Дуда се извини на евреите, изгонени от страната преди 50 г. по време на антисемитската кампания на комунист...

С наближаването на крайния срок – 20 март – Моравецки предаде на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер „бялата книга“ на полското правителство с обем 96 страници. „Очакваме задълбочен и сериозен анализ на документа“, каза Моравецки на пресконференция в Брюксел. Той определи разговора си с Юнкер като „много конструктивен, много обещаващ“. Говорител на Юнкер каза, че Еврокомисията „ще оцени (книгата) внимателно“.

Правото на глас на Варшава може да й бъде отнето по силата на процедурата по член 7 от договора на ЕС – отнася се до системни заплахи към върховенството на закона – която досега не е била прилагана спрямо държава член на ЕС.

Съюзникът на Полша Унгария, която също има сблъсъци с Брюксел по свързани с демокрацията въпроси, заяви, че ще наложи вето на прилагането на такава мярка.

Резюме на връчения от Моравецки документ гласи, че ЕС няма оправдание за процедурата по член 7, защото полските съдии „се ползват с много силни гаранции“ за независимостта си, и защото реформите наподобяват регламентите в други държави от ЕС. Обобщението на „бялата книга“ предупреждава, че процедурата може да създаде „опасен прецедент“ на подкопаване суверенитета на страните-членки на ЕС и да подхрани „популистки политически сили“.

Полско НПО съди аржентински вестник заради Холокоста

Неправителствената организация "Полска лига срещу клеветата" съди аржентинския вестник Pagina 12 за нарушение на приетия в Полша закон,...

Моравецки, чиито усилия за подобряване имиджа на Полша от назначаването му през декември бяха помрачени от разправията за закона за Холокоста – определи критиките към страната си като резултат от „неразбирателства“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа