Полска репортерка разкри живота на ферма за тролове

9167
Полска репортерка разкри живота на ферма за тролове
Снимка: iStock/Guliver

Компаниите за социални медии са подложени на все по-голям натиск заради фалшиви акаунти, пише The Guardian. Facebook заявява, че е деактивирал 2,2 милиарда фалшиви акаунта през първите три месеца на 2019 г., но Европейската комисия тази седмица заяви, че тези твърдения са със съмнителна достоверност.

Полската репортерка Катажина Прушкевич прекарва под прикритие шест месеца тази година в Cat @ Net, която се описва като „агенция за онлайн PR, включваща специалисти, които изграждат позитивен имидж на компании, частни лица и публични институции - най-вече в социалните медии.“

Евроизборите: има ли лекарство срещу троловете?

Изборите за Европейски парламент не са само борба на кандидати и партии, но и на факти, които трябва да се противопоставят на дезинформ...

Като член на Фондацията на репортерите, консорциум от полски разследващи журналисти, първата задача на Прушкевич, когато тя се присъединява към компанията, е да създаде аватар в социалните медии за споделяне на „социално и политическо съдържание“ с цел да привлече 500 последователи.

След изпитателен срок тя получава достъп до вътрешните комуникационни канали на компанията, чрез които служителите, всеки от които управлява дузина профили в социалните медии, получават насоки и инструкции от своите мениджъри с какви проблеми да се занимават, кого да популяризират и кого да омаловажават.

Профилите произвеждат както ляво, така и дясно съдържание, привличайки внимание и подкрепа от други потребители на социални медии, които след това могат да бъдат обединени в подкрепа на клиентите на компанията.

„Целта е да се изгради доверие в хората от двете страни на политическото пространство. След като спечелите нечие доверие, като отразявате техните собствени възгледи, вие сте в състояние да им повлияете “, заявява Войчех Сиесла, който ръководи разследването в сътрудничество с Investigate Europe, консорциум от европейски разследващи репортери.

"Като прочетете тези съобщения, можете да видите как левицата и десницата получават всекидневните си инструкции, как да насочват двата фланга от една и съща армия на бойно поле."

10-те вида интернет тролове

1. Болният русофоб Страда от тежка параноя; думата Русия пронизва центъра на амигдалата в мозъка му - органът, който отговаря за страх...

По-голямата част от служителите на Cat @ Net са инвалиди, което позволява на компанията да получава значителни публични субсидии от Националния фонд за рехабилитация на инвалиди в Полша. Според фондацията "Репортери" от ноември 2015 г. компанията е получила около 1,5 милиона злоти (300 000 паунда) от фонда.

„Много от тях са наистина добри хора - състрадателни са, правят благотворителна дейност и се занимават със социална активност в свободното си време, но техните увреждания означават, че възможностите им за заетост са ограничени“, каза Прушкевич пред The Guardian. „За тях това беше просто работа и това е всичко.“

Една от отговорностите на Прушкевич е да управлява анонимни акаунти с инструкции за популяризиране на съдържание, произведено от TVP, държавния телевизионен оператор на Полша, който е широко критикувана заради екстремното си партизиране и речта на омразата, насочена срещу малцинствените групи.

„Ще бъде чудесно, ако публикувате положителни коментари относно правителствената субсидия за TVP и таксата за лиценз за телевизия“, ѝ пише в имейл нейният мениджър.

Вътрешен доклад, видян от The Guardian, подробно описва как фалшивите акаунти са били използвани за отричане на справедливата критика към телевизионния оператор. Според анализ на ISD Global, лондонски тръст, който изучава глобалните тенденции в екстремизма и поляризацията, акаунтите Cat @ Net създават до 10 000 публикации в защита на TVP, с потенциален обхват от 15 милиона гледания. 

20-годишен мъж от Шумен е може би най-активният интернет трол в България

20-годишният Адриан Димитров от Шумен е може би най-активният трол в българския Фейсбук. Неговата специалност е разпръскването на прору...

Друг бенефициент на кампаниите за влияние на Cat @ Net е наскоро избран член на полския парламент от Демократичната партия на левия алианс. Левите акаунти на Cat @ Net насърчиха кандидатурата на политика в Европейския парламент на изборите, проведени през май тази година, като най-малко 90 различни профила бяха разпространени и отговориха на публикациите му в социалните медии. След това десните акаунти на компанията се противопоставиха на левите акаунти, генерирайки конфликт и трафик, като по този начин привлякоха вниманието към кандидата.

„Ако той е следван само от нашите профили, това наистина е съмнително“, пише един служител по време на вътрешно обсъждане на кампанията. 

Създават се акаунти, които се съсредоточават върху авиационната и отбранителната промишленост и са насочени към ключови лица, вземащи решения, участващи във възлагането на големи държавни поръчки за отбрана. 

Акаунтите са използвани за подкопаване на обществената подкрепа за решението на полското правителство да постави основната поръчка за изтребителя F-35 на американския изпълнител Lockheed Martin, като вместо това се насърчава Eurofighter Typhoon, произведен от консорциум, който включва Airbus, BAE Systems и Leonardo - която има полско дъщерно дружество - PZL Świdnik. Служителите на Cat @ Net получават инструктаж от мениджърите си, че „F-35 е нашият враг номер едно“, но „не бъдете прекалено благосклонни с Eurofighter, в противен случай ще се разбере, че става дума за тролене“.

Не е ясно дали организациите и отделните лица, от чието име лобират фалшиви акаунти, са били запознати с практиките на Cat @ Net. Вътрешните документи предполагат, че компанията е получила повечето, ако не всички свои комисиони, от външна PR компания, която може да им е възлагала операции за въздействие без знанието на своите клиенти. 

Правителствените тролове на Китай изливат невероятно количество постове

Китайските правителствени „тролове” заливат социалните мрежи в страната с 488 милиона публикации на година. Това сочи изсле...

PZL Świdnik от своя страна заявява, че „осъществява бизнес дейностите си по етичен начин във всички отношения“ и всеки доставчик на услуги за него е длъжен да спазва етичния си кодекс. Компанията отрича да се занимава с каквито и да било неправомерни дейности по отношение на комуникационните практики, свързани с дезинформация, реч на омраза или опити за влияние върху политически решения. 

„Големият въпрос е как регулаторите навсякъде ще отговорят на предизвикателството, породено от този вид дейност“, казва Питър Померанцев, лондонски експерт по дезинформация и автор на „Не е пропаганда: Приключенията във войната срещу реалността“.

„Те могат да твърдят, че никое от споделяното съдържание не е незаконно – не е реч на омраза, не е подстрекателно към насилие, не е военна пропаганда. Но това, което се вижда, е само колко несигурна и неефективна е нашата регулаторна рамка и колко сме уязвими към по-опасните участници, използващи подобни техники.

В изявление, публикувано на уебсайта си, Cat @ Net категорично отрече, че е „ферма за тролове“: „Областта на дейност на компанията е възлагане на маркетингови операции на социални медии. Ние съобщаваме точна информация, говорим за нашите клиенти и промотираме техните продукти и услуги като всяка друга подобна агенция. “

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа