Полският парламент отвори пътя за правителство на Доналд Туск

1276
Полският парламент отвори пътя за правителство на Доналд Туск
Снимка: European Council

Предложеното консервативно правителство от партията "Право и справедливост" не успя да получи мнозинство в полския парламент - очакван резултат, който проправи пътя на съперничещия проевропейски алианс на Доналд Туск да сформира следващата администрация след осем години управление на десни популисти, предаде АФП.

След неуспешния вот на доверие долната камара на парламента - контролирана от проевропейската коалиция - сега ще предложи министър-председател, който да се опита да събере работещо мнозинство, и почти сигурно това ще бъде бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск, предаде БГНЕС.

Още: Полски съд: Санкциите на ЕС са противоконституционни

Консерваторите спечелиха най-много места на парламентарните избори през октомври, но се оказаха без жизнеспособни коалиционни партньори. Това доведе до гласуването, при което само 190 депутати гласуваха за дясното правителство на Матеуш Моравецки, а 266 бяха против.

"Днес се пише история"

Въпреки че политическата група на Туск "Гражданска коалиция" остана втора на изборите, тя си осигури мнозинство, като се обедини с две по-малки проевропейски опозиционни партии - "Трети път" и "Левица".

Триото се кандидатира с обещания, включващи подобряване на обтегнатите връзки с Европейския съюз и провеждане на либерални реформи. "Днес бих искал още веднъж искрено да благодаря на всички, които гласуваха на 15 октомври", заяви председателят на долната камара на парламента Шимон Холовня от "Трети път". "Благодарение на вас днес се пише история", добави той.

Още: Politico: Доналд Туск е най-влиятелната личност в Европа, банкерът на Путин с антинаграда

След като бъде номиниран, Туск трябва да представи програмата си пред депутатите, които след това ще му гласуват доверие. Кабинетът на Туск може да положи клетва още на 13 декември, което ще му позволи да пътува до Брюксел за срещата на върха на ЕС на 14 и 15 декември като нов министър-председател.

Туск обеща да деблокира милиарди евро помощи от ЕС, които бяха замразени поради дългогодишното напрежение между Брюксел и отиващото си правителство. Той също така заяви, че ще възстанови доверието към Полша в ЕС и ще ѝ даде важен глас на фона на продължаващата война в съседна Украйна.

Още: Американската ракетна база в Полша влиза в действие от 15 декември

Президентът Анджей Дуда, съюзник на отиващото си правителство, беше възложил на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) първия опит за съставяне на нов кабинет. След неуспеха лидерът на ПиС Ярослав Качински заяви пред репортери, че "е имало някакво обществено недоразумение".

Още: Доналд Туск с нова крачка по пътя да вземе властта в Полша

Спорни съдебни реформи и назначения, които според ЕС подкопават демократичните ценности, бяха в основата на напрежението между министрите на ПиС и Брюксел. ПиС все още има съюзници в президентството, централната банка и върховния съд, както и в няколко важни съдебни и финансови държавни институции. Тя доминира и в държавните медии, които по време на нейното управление се превърнаха в говорители на правителството.

Анализаторите говорят за "паяжина", изплетена от ПиС чрез поставяне на съюзници на влиятелни позиции с мандати, които ще продължат дълго време след съставянето на новото правителство.

Още: Туск: Правителството на Орбан открито мина на страната на Русия

Дуда трябва да се оттегли от поста си преди президентските избори през 2025 г., но дотогава той може да използва тактика на блокиране, налагайки вето на закони. Държавният глава даде представа за намеренията си, като номинира Моравецки да се опита да състави правителство, давайки на ПиС още два месеца власт. Туск заяви, че ПиС е прекарала последните си няколко седмици на власт в "опустошаване и унищожаване на полската държава".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа