Порошенко иска НАТО да дойде в Азовско море с военни кораби

4831
Порошенко иска НАТО да дойде в Азовско море с военни кораби
Снимка: Getty Images/Guliver

Украинските власти очакват от западните държави конкретни действия във връзка със събитията в Керченския проток, а също така искат да поканят кораби на НАТО в Азовско море. Това заяви пред телевизия Bloomberg украинският президент Петро Порошенко, предаде БГНЕС.

Попитан дали е доволен от реакцията на Запада, Порошенко благодари на чуждестранните партньори. "Изявленията на САЩ, на Г-7, на Евросъюза, на другите наши съюзници, различните остри изказвания безспорно са силна подкрепа за Украйна", каза той. "Но мисля, че докато западните партньори правят остри изявления, руският президент Владимир Путин действа", добави украинският лидер.

Позициите на Тръмп и администрацията му за Керченския проток леко се различават

Американският президент Доналд Тръмп смята, че трябва да се изясни дали Украйна е предупредила Русия за преминаването на нейните кораби...

Според него в тази ситуация е необходимо по-голяма координация. "Да действаш – това не означава да започнеш война. Да действаш – това означава нов пакет санкции срещу Русия. Под названието "азовски санкции" - увеличаване на присъствието на НАТО в Черно море и, възможно, в Азовско море", побърза да уточни Порошенко. Украинският президент заяви, че властите в Киев "биха поканили кораби на НАТО, за да запазят стабилността".

Същевременно САЩ използваха инцидента в Керченския пролив, за да настоят, че строежът на "Северен поток 2" е лошо решение. "Инцидентът в Керченския проток трябва да бъде напомняне за всички наши европейски съюзници, защо „Северен поток-2“ е толкова лоша идея. Инцидентът в Керч трябва да бъде напомняне, че колкото по-голяма газова инфраструктура имате, заобикаляйки Украйна благодарение на „Северен поток-2“, то толкова по-слаби стават средствата за сдържане на руската военна агресия", каза представител на Държавния департамент. Според него заради случилото се в Азовско море Германия почнала да гледа по-сериозно на критиките срещу газопровода.

Хронология

На 25 ноември три кораба на украинските Военноморски сили нарушиха в Керченския пролив правилата за преминаване от Черно в Азовско море, предаде ТАСС. Украинците също така не реагираха по никакъв начин на предупрежденията на руските патрулни кораби, че навлизат в чужди териториални води. За да бъдат спрени, се наложи употребата на оръжие. Трима военнослужещи на украинските ВМС бяха леко ранени, оказана им бе медицинска помощ. Корабите бяха задържани и доставени в Керч. Води се наказателно дело за нарушаване на държавната граница на Русия. Москва определи случилото се като провокация, украинските власти въведоха военно положение, а ЕС и НАТО призоваха за деескалация на ситуацията.

Русия обвини Порошенко за разкола на църквата в Украйна

Председателят на Държавната дума на Руската федерация Вячеслав Володин заяви, че зад разкола на църквата в Украйна стои президентът на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа