Порошенко: Няма да има референдум за Донбас и предсрочни избори

19442
Порошенко: Няма да има референдум за Донбас и предсрочни избори
Снимка: Getty Images

Президентът на Украйна Петро Порошенко изключва възможността за провеждане на референдум за отделянето на Донбас, но допуска за възможно провеждането на референдум за вида на местното самоуправление. Това той каза на пресконференция, дадена след изказването му пред парламента по случай първата година от президентския му мандат, предаде УНИАН.

„Въпросът за отделянето на Донбас е провокация. Аз, като президент, като върховен главнокомандващ, като гарант на конституцията се явявам гарант за териториалната цялост на Украйна. Никога няма да допусна провеждане на референдум с въпрос за отделянето на Донбас, каза той.

"Интерфакс": ЕС вече реши да удължи санкциите срещу Крим

Политическо решение за удължаване на санкциите срещу Крим вече има. Това твърди руската агенция „Интерфакс”, като в свой ма...

„А що се отнася до вида на местното самоуправление. Ако това изисква конституционни промени, има съответната конституционна процедура, включваща референдум. И като гарант на конституцията ще осигуря свободното волеизявление на гражданите, за да могат всички украинци да се изкажат как виждат бъдещето на Донбас. Но, подчертавам, задължително в състава на Украйна“, каза президентът.

Порошенко изключи и възможността за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

„Няма да има. Защото страната днес има проевропейска коалиция, конституция. Уверен съм, че това ни дава възможности и отговорност да проведем конституционни промени, включително децентрализация, неприкосновеност, съдебна реформа и други. Смятам, че народът си свърши работата, презареждането се случи“, каза Порошенко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com