Порошенко подписа закона за лустрацията

14155
Порошенко подписа закона за лустрацията
Снимка: Getty Images/Guliver

Украинският президент Петро Порошенко подписа днес Закона за лустрацията. Той беше приет от парламента на 16 септември, информира Униан.

Законът определя правните основания за извършването на проверки на държавните служители и представителите местните власти. Целта му е да се възстанови доверието към властите и да се създадат условия за изграждане на такава система на органите на властта, която да отговаря на европейските стандарти, информира "Фокус".

2,5 млн. евро отиват за Донбас, Украйна готви закон за лустрацията

Парите, които ЕС е решил да предостави на Украйна за жителите на Донбас, ще бъдат изразходвани за "нуждите на бежанците". Това гласи съ...

Критериите на закона може да обхванат и хора от ръководните органи на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС), украинското й поделение, ЦК на Ленинския комсомол и украинското му поделение, КГБ, политическия отдел на вътрешното министерство и на министерството на отбраната на СССР.

Текстът мина на първо четене на 14 август, припомня Dnevnik.bg. На 16 септември, когато той мина на второ четене, имаше  вероятност за пореден път да се отложи второто му гласуване.

До това положение се стигна, след като но пред сградата на Върховната Рада се събраха протестиращи от националистическата партия "Свобода" и от "Десен сектор", които подпалиха и автомобилни гуми на площада и се стигна до сблъсъци с полицията.

 

Порошенко предлага английският да стане втори официален език в Украйна

В реч в университета в Лвов президентът на Украйна Петро Порошенко предложи да направи английския втори език в украинските училища на м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа