Порошенко: Ракети в Крим ще увеличат опасността от конфликт в Черно море

11753
Порошенко: Ракети в Крим ще увеличат опасността от конфликт в Черно море
Снимка: Getty Images

Разполагането на ракети в Крим увеличава драстично опасността от конфликт в региона около Черно море, посочи украинският президент Петро Порошенко в интервю за Euronews.

На въпрос дали се опасява, че Кримският полуостров може да се превърне във военен център, Порошенко заяви: „Той вече е военен център и доколкото разбирам от изявленията на руския президент там е разположена ракета, която може да пренася ядрено оръжие. Мисля, че тук не става въпрос за независимостта на Украйна или за суверенитета й в Крим. Това увеличава драстично опасността от пълномащабен конфликт в региона около Черно море - тези ракети имат обсег на действие 500 километра и лесно може да достигнат до страна от НАТО, а това би следвало да предизвика някаква реакция“, заяви Порошенко.

Русия няма да върне Крим независимо от санкциите

Русия заяви, че няма да върне полуостров Крим на Украйна, независимо от предупрежденията на САЩ и ЕС, че санкциите срещу Москва зарад...

Очакваме ЕС да изпрати посланието, че ако Русия не освободи Крим, тогава санкциите ще бъдат удължени или разширени, допълни Порошенко във връзка с днешната европейска среща на високо ниво, на която основните теми ще бъдат кризата в Гърция и санкциите срещу Русия.

„Очакваме много силна декларация, която да казва, че ако Русия не спазва споразумението от Минск, ако не освободи Крим, тогава санкциите ще бъдат удължени или разширени“, посочи Порошенко на въпрос какво очаква от срещата на европейските лидери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com