Последните три циркови мечки в Сърбия бяха преместени в зоопарк

3547
Последните три циркови мечки в Сърбия бяха преместени в зоопарк

Последните три циркови мечки от съседна Сърбия бяха конфискувани в началото на тази седмица от представители на Министерство на земеделието и опазване на околната среда и международната организация за защита на животните „Четири лапи“.

Две от конфискуваните мечки, брат и сестра от вида кафява мечка на възраст около 12 г., са настанени в зоопарка в Белград, а третата, 10-годишен хибрид между кафява и бяла мечка – в зоопарка в разположения до границата с Унгария град Палич. След като бъдат оформени документите им се очаква те да бъдат приютени от „Четири лапи“ в парковете за мечки в Мюриц (Германия) и Белица.

Мистерия със сръбския премиер - не се появи на работа

За първи път откакто заема поста на министър-председател на Сърбия Александър Вучич тази сутрин не отиде на работа. Началникът на каби...

От 2009 г. в Сърбия действа забрана за използване на диви животни в представления, но собственикът на цирк „Корона“ от северозападния град Сърбобран е успял да задържи менажерията си от 24 диви животни, която освен трите мечки включвала още тигър, лъв, ягуар, макаци и вълци – всички те отглеждани при изключително неподходящи условия. В момента на конфискацията голяма част от тези животни не са били открити, като собственикът на цирка отказва да даде информация за съдбата им.

Екипът на „Четири лапи“, състоящ се основно от служители на организацията от България, упои трите мечки и извърши преглед на общото им състояние на място. Според Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица, общото състояние на мечките е добро, въпреки лошите условия, в които са прекарали последните години: „Двете кафяви мечки са живели в клетка с площ около 25 кв. м., като в резултат на травма преди време женската губи едната си предна лапа. Третият мечок, който е по-едър, още от пристигането си в цирка през 2006 г. е живял в самостоятелна клетка с площ от едва около 4 кв. м. Открихме сериозна травма на челюстта, в резултат на която е загубил част от зъбите и езика си. Очакваме освен физическите травми, животните да имат доста сериозни психически проблеми предвид тясната площ, която са обитавали. На всички мечки са взети кръвни проби, поставени са микрочипове и ваксина против бяс. Надяваме се скоро формалностите по оформяне на документите да приключат, за да може да приютим тези изстрадали животни в парковете на „Четири лапи“.“

Макар да няма офис в Сърбия, „Четири лапи“ от години помага на животните в западната ни съседка, основно чрез представителството си в България. През 2007 г. екип на организацията осъществи поредица от кастрационни проекти в централната част на страната, през 2009 г. последните три сръбски танцуващи мечки бяха приютени в парка край Белица, а през 2012 г. три лъва от закрит частен зоопарк край Нови пазар бяха транспортирани до убежището за големи котки Лайънсрок в Южна Африка. През пролетта на 2014 г. международен екип на „Четири лапи“ със силно българско участие оказваше помощ в засегнатите от мащабните наводнения райони.

снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа