Прага: На границата България-Македония трябва да се създаде система за спиране на мигрантите към Шенген

4632
Прага: На границата България-Македония трябва да се създаде система за спиране на мигрантите към Шенген
Снимка: Getty Images/Guliver

Чешкият министър-председател Бохуслав Соботка заяви, че трябва да бъде създадена "резервна гранична система" по линията България-Македония, която да предпазва шенгенските страни от проникването на нелегални мигранти от Близкия изток и Северна Африка.

Според Соботка е необходимо засилване на охраната на шенгенските граници и да бъде създадена единна европейска гранична и брегова охрана.

Деца на бежанци бяха докарани в болница с измръзвания

10-годишно момче и бебе на 10 месеца бяха докарани в хасковската болница с измръзване втора степен. Пострадалите са насочени към клиник...

"Но тъй като засега нищо такова не действа, трябва по линията България-Македония да се създаде резервна гранична система", каза той. Според него ЕС трябва да изпрати там техническо оборудване, което да позволи регулиране на мигрантския поток, след като той не може да бъде регулиран в Турция или в Гърция.

Същевременно чешкият премиер призна, че ключът за решаването на мигрантската криза е в успешния изход на мирните преговори за прекратяването на гражданската война в Сирия. По думите на Бохуслав Соботка тогава мотивацията на мигрантите да тръгват към Европа би намаляла "близо наполовина", пише Mediapool.bg.

Идеята на Соботка за "резервна гранична система" кореспондира с изложеното в началото на януари от унгарския премиер Виктор Орбан предложение за нова защитна линия по северната гръцка граница и за свързаното с това приемане на България в Шенген.

Европейският съюз трябва да установи нова защитна линия по северната граница на Гърция, тъй като споразумението с Турция няма да е достатъчно, за да спре стотиците хиляди мигранти, прииждащи в Европа, каза Орбан. И добави, че "следващата защитна линия, която трябва да изградим, е по протежението на северната граница на Гърция".

По думите му България, една от северните съседки на Гърция, трябва да бъде приета в Шенгенската зона, а Македония трябва да получи финансова подкрепа и друга помощ, за да може да засили защитата си.

Австрия реши да снижи своята привлекателност за бежанци

Финансовият министър на Австрия Ханс Шелинг заяви необходимост да се снижи привлекателността на страната за мигранти, съобщава Reuters....

Идеята на чешкия премиер е свързана и с отправения във вторник от министрите на вътрешните работи на страните от Вишеградската група призив за създаване на миграционни центрове по границите на ЕС.

Ефективната охрана на границите на Шенгенското пространство, изключваща проникване на нелегални бежанци на територията му, е приоритетна задача в процеса на решаване на миграционната криза в ЕС, заявиха вътрешните министри на Чехия, Словакия, Полша и Унгария след срещата си в Прага.

"Нелегалната миграция може да бъде спряна само със строга охрана на външните граници на Шенген", заяви чешкият министър на вътрешните работи Милан Хованец. Той изтъкна, че по този въпрос страните от Вишеградската четворка са на единно мнение.

Вътрешните министри призоваха към по-бързо създаване на миграционни центрове по границите на ЕС. Само след като преминат през тях, бежанците ще могат да попаднат в държавите членки на ЕС.

В тези центрове ще се извършват проверки на желаещите да получат убежище в Европа. "Докато тези проверки не приключат, трябва да бъде ограничена свободата на движение" на бежанците, заяви Хованец.

Бежанци избягаха от Норвежки лагер, за да не бъдат депортирани

Повече от 40 мигранти са избягали за последните няколко дни от центъра за търсещи убежище в град Вадсьо в Северна Норвегия, опасявайки ...

"Без въвеждането на тази практика в действие не е възможно да се борим с нелегалната миграция", заяви словашкият вътрешен министър Роберт Калиняк.

В края на срещата беше приет меморандум, в който се подчертава решимостта на Вишеградската четворка да се противопостави на плановете на Еврокомисията за създаване на постоянно действащ механизъм за разпределение на бежанците между страните членки на ЕС.

"Страните от Вишеградската четворка отхвърлят задължителните квоти", се посочва в документа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа