Преди Европейския съвет - Камерън има подкрепата на Оланд за британска реформа на ЕС

2397
Преди Европейския съвет - Камерън има подкрепата на Оланд за британска реформа на ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Франсоа Оланд считат предложенията на Европейския съвет за избягване на евентуално излизане на Великобритания от ЕС, за "стабилна основа" за преговори.

Проектът за договор, представен от Европейския съвет, дава стабилна база за постигане на споразумение на срещата на върха тази седмица, каза говорител на британския премиер. След изненадващото посещение на Дейвид Камерън в Париж, от антуража на френския президент казаха, че има политическа воля за сключване на споразумението, но има и още много работа, най-вече по икономическото управление.

Великобритания чака ЕС да даде предложения защо да остане в Съюза

Великобритания е готова да изслуша евентуални контрапредложения на ЕС в отговор на исканията за реформи на премиера Дейвид Камерън, за ...

Великобритания преговаря по условията за своето присъединяване към ЕС и се надява да постигне споразумение на европейската среща на върха в четвъртък и петък (18-19 февруари) в Брюксел. Франция поставя четири условия, като отказва каквото и да е било ревизиране на европейските договори или основните принципи на Евросъюза.

Договореното предложение между Лондон и полското председателство на ЕС е отговор на представените от Камерън искания за реформа в четири области - конкурентоспособност, суверенитет, социална сигурност и икономическо управление. Едно от най-спорните искания е ограничаване на социалните помощи за работници от другите страни в ЕС в опит да се намали броят на хората, които търсят работа във Великобритания. Свободното движение на работниците е основен принцип за формирането на ЕС. Предложението предвижда създаване на предпазен механизъм за справяне с масирания и траен приток на работници от други европейски държави. Механизмът ще позволи на дадена страна от съюза да ограничи достъпа до социални помощи за работниците за срок до четири години. В предложението на Туск пише, че мерките биха влезли в сила само след свикан референдум.

Документът предлага също въвеждане на т.нар. система "червен картон", която ще позволи 55% от депутатите в националните парламенти да се обединяват и да блокират или поправят предложени от Брюксел закони до 12 седмици след представянето им.

Свързаните с еврозоната закони ще зачитат "компетенциите, правата и задълженията" на страните, които не са част от нея и не би трябвало да създават пречка пред търговията, се казва по икономическите въпроси в предложението.

Калфин срещу Камерън: Абсурдно е имигрантите на Острова да нямат достъп до социалната система

Вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин ясно даде да се разбере, че няма да подкрепим едно от основните искания н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com