Преди зимата: Европа има много газ, но това може да е измамно

1076
Преди зимата: Европа има много газ, но това може да е измамно
Снимка: iStock

Бързите покупки на втечнен природен газ по света и топлото време доведоха до неочакван от доста хора резултат - Европа има твърде много газ. Но кризата далеч не е приключила. Какво ще стане тази зима зависи много от времето, както и дали ще има нови саботажи тип "Северен поток" що се отнася до енергийната инфраструктура, предупреждава в свой анализ американската агенция "Блумбърг".

"Излишъкът на газ в Европа ще продължи поне до декември. Малко вероятно е през ноември в Европа да настъпи продължително застудяване", казва Джакомо Масато, водещ анализатор и старши метеоролог в италианската енергийна компания Illumia.

Министерството на енергетиката няма да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители

Министерството на енергетиката отчита, че на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и ...

Цените на газа са близо до най-ниското си ниво от юни насам, въпреки че опасността се крие в пазарните цени. Февруарските фючърси са с 44% по-скъпи от ноемврийските, а цените за следващата зима са още по-високи. Това предполага, че проблемите с предлагането ще продължат. Тази ситуация означава, че е изключително важно да се намали потреблението въпреки примамливо ниските цени сега. Анализаторската компания Timera Energy изчислява, че спадът в търсенето на газ през 2022 г. ще бъде между 7 и 9 %, главно поради затварянето на големи промишлени предприятия, които консумират големи количества газ. Но тази цифра все още е далеч от целта на ЕС от 15%.

"Способността на Европа да преодолее паралелно кризите с електроенергията и газа през следващите две години ще зависи до голяма степен от намаляването на търсенето. Смятаме, че до края на кризата има още много време", пишат в блога си анализаторите на Timera Energy.

Благодарение на усилията на Европа нейните газови хранилища са запълнени на 93,6% от капацитета си за съхранение на природен газ, а на Германия - на 97,5%, както посочва Gas Infrastructure Europe, асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура. Това до известна степен успокои пазара, но в случай на застудяване в Германия ще има достатъчно газ само за два месеца. Затова Европа ще трябва да продължи да купува втечнен природен газ.

Но ако може да се разчита на метеорологичния модел на "Блумбърг", ноември ще донесе по-добро време от обикновено, пише БГНЕС.

ЕС се организира да поръчва газ заедно, има и съгласие за определен таван на цената

Европейските лидери постигнаха съгласие за общо участие в покупки на газ, но на доброволна база. Това стана ясно от официално съобщение...

Този месец Северозападна Европа ще приеме 82 танкера за втечнен природен газ, което е с 19% повече в сравнение със септември. Има обаче сериозен проблем - няма къде да се разтоварват максимално бързо. Индексът на "Блумбърг" за натоварените танкери, които се намират във водата повече от 20 дни, се повиши до най-високото си ниво от 2017 г. насам. Миналата седмица испанската компания Enagas SA предупреди, че ще трябва да ограничи потреблението, тъй като разполага с малко свободен капацитет за изпомпване на вносен газ.

Цените засега се понижават, но търсенето в Азия може да ги повиши, а Русия може да спре транзита на газ през Украйна.

В публикация във Фейсбук енергийният експерт Калоян Стайков обърна внимание на предупреждение на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (ACER). Агенцията предупреждава за проблеми с газовите доставки заради промени по трасетата и ако държавите-членки на ЕС не проявяват солидарност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа