Пригожин поискал от Русия дело срещу Шойгу и Герасимов заради "геноцид" (документи)

9192
Пригожин поискал от Русия дело срещу Шойгу и Герасимов заради "геноцид" (документи)
Снимка: принтскрийн/YouTube/Радио Свобода

Вече покойният основател на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин е подал приживе заявления за образуване на наказателно дело (или наказателни дела) до Следствения комитет на Русия срещу руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Това твърди руският адвокат Кирил Качур, когото Следственият комитет обвини задочно в присвояване и подкуп през 2022 г.

Според него заявленията са били подадени през юни тази година. В тях Пригожин обвинява Шойгу и Герасимов за "геноцида над руския народ, убийството на десетки хиляди руски граждани и предаването на руски територии на врага". Всичко това е пряко свързано с войната в Украйна.

Снимка: Getty Images

Преди смъртта си в самолетна катастрофа над Тверска област на 23 август Пригожин обяви военното ръководство в Москва за свои врагове, след като десетки пъти молеше за оръжия и подкрепа за ЧВК "Вагнер" при Бахмут, но така и не получи желаното. Именно заради смяна на Шойгу и Герасимов той и "Вагнер" тръгнаха на поход към Москва, който приключи със сделка с посредничеството на беларуския диктатор Александър Лукашенко.

Заявленията

"Александър Иванович (председател на Следствения комитет на Русия), молим ви да коментирате публично процесуалната съдба на тези заявления: извършена ли е по тях съответната проверка в съответствие с чл. 144-145 от Наказателно-процесуалния кодекс на Руската федерация, какви следствени и оперативни действия (с участието на ФСБ) са проведени и какви решения са взети? На свой ред, следващата седмица считам за необходимо да повдигна този въпрос на съвсем друго ниво - ще докладвам и ще публикувам всички подробности", заяви адвокатът в своя канал в "Телеграм" и показа документи от заявленията.

"Всички граждани на Руската федерация и патриоти на нашето Отечество, които подкрепят идеите на Евгений Пригожин и които също така вярват, че руската система на властта е напълно и във всеки смисъл на думата прогнила и се нуждае от кардинални промени, ви моля да се обедините и консолидирате в съответствие с посочения идеологически принцип, а също така да не губите надежда за законовото възстановяване на справедливостта в нашата държава и общество. Походът на правосъдието в неговите нови и по-обемни очертания ще бъде завършен, а целите му ще бъдат напълно реализирани!", призова Качур.

Преди това Кирил Качур изнесе и друга интересна информация, касаеща руските граждани: Хора от кръга на Путин ощетили руската хазна с 10 млрд. долара? Руски адвокат с тежки обвинения

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа