Хора от кръга на Путин ощетили руската хазна с 10 млрд. долара? Руски адвокат с тежки обвинения

2251
Хора от кръга на Путин ощетили руската хазна с 10 млрд. долара? Руски адвокат с тежки обвинения
Снимка: Getty Images/Guliver

Известен руски глас в информационното пространство отправи обвинения в корупция към двама членове на близкото обкръжение на руския диктатор Владимир Путин.

Икономиката на Русия ощетена с 10 млрд. долара?

Руският адвокат Кирил Качур, когото Следственият комитет обвини задочно в присвояване и подкуп през 2022 г. и който твърди, че има вътрешни познания за политиката на Кремъл, обвини ръководителя на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин и руския премиер Михаил Мишустин, че са нанесли щети на руската икономика в размер на над един трилион рубли (10,3 млрд. долара). Според него това е ставало чрез подкупи и данъчни облекчения за бизнесмени след назначаването на Мишустин за ръководител на Федералната данъчна служба през 2010 г.

Още: Бюджетният дефицит на Русия доближи 30 милиарда долара

Качур също така критикува бизнесмена Александър Удодов, генерала от Федералната служба за сигурност (ФСБ) Иван Ткачов и полковника от ФСБ Сергей Натаров за това, че са закриляли Мишустин. Адвокатът обръща особено внимание на сегашното лошо състояние на руската икономика и на отрицателното въздействие на такава голяма парична загуба на фона на по-широкото внимание, което Русия отделя на федералния бюджет.

Качур твърди, че руският Следствен комитет и ФСБ в момента разследват Мишустин и Наришкин. Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) акцентира в анализа си за войната в Украйна днес, че не е забелязал потвърждение на твърденията на Качур от други руски източници, а руски официални лица все още не са коментирали темата.

Още: Още пари за война: Русия е удвоила разходите си за отбрана за 2023 г.

"Основният лобист за връщането на Михаил Мишустин във висшите държавни органи е настоящият директор на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин. Именно Сергей Евгениевич, въпреки негативните доклади от целия властови блок на страната, осигури назначаването на Мишустин за ръководител на Федералната данъчна служба на Русия през 2010 г. По това време Наришкин беше ръководител на администрацията на президента на Руската федерация", пише Качур в "Телеграм" канала си.

Снимка: Михаил Мишустин, Getty Images

"Впоследствие той оказва максимална административна подкрепа на Мишустин през целия период, включително когато последният става министър-председател. Мишустин, спомняйки си за доброто, отговори с минимизиране на цялата данъчна тежест за бизнес инфраструктурата на Наришкин, като същевременно се съобразяваше с интересите не само на азербайджанско-руските доларови милиардери и приятели на ръководителя на Службата за външно разузнаване, но и на други близки до него хора.

Още: Бунтът на Пригожин ще струва милиарди долари, руският бюджет е в окаяно състояние

Въпреки това, в замяна на огромни подкупи, участие в определени бизнес проекти, както и за подкрепа на елита и други изгодни за премиера дивиденти, последният и екипът му "оптимизираха" и продължават да "оптимизират" данъците на други представители на Forbes и компании с държавно участие. Не само тези, които са свързани с ръководителя на СВР", допълва Качур и казва, че има доказателства как бюджетът бил ощетен с над 10 млрд. долара.

Олигарсите да върнат откраднатото

"Какво да правим с трилионните щети, нанесени на нашата хазна? Това са трудни времена. Може би ще поискаме от вашите приятели олигарси да върнат откраднатото? Как мислите? Или пък всички тези трилиони са отишли за премиерския хокеен отбор "Спортим"? Мисля, че има само малка част от тях, останалите висят по сметки, в благородни метали или в активи на чуждестранните ни "партньори" в НАТО и страните от Персийския залив", обръща се Качур към Сергей Наришкин.

Още: Синът на топ разузнавача на Русия живее в "извратената" Европа

Качур към Путин: Щетите са дори по-големи

Адвокатът отправи послание и към президента Владимир Путин: "Вие умишлено не забелязвате това? Давам пълен отчет за всяка дума, която казвам в този пост. Всичко отговаря на действителността. Можете да възложите на неподкупни и обективни експерти от ФСБ (а такива има) да проведат изследвания с полиграф на двамата посочени герои: Мишустин и Удодов. Или да ги оставите да бъдат разпитани по подходящ начин. Уверявам ви, че цифрите за щетите, нанесени на нашата хазна, ще бъдат дори по-големи от описаните от мен".

Още: Руските данъкоплатци ще дават общо 20% повече за издръжка на Путин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com