Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продължава стачката на френските ж.п. служители

14 май 2018, 14:42 часа • 541 прочитания

Вече 18-ти ден продължава стачката на френските ж. п. служители срещу опитите на президента Еманюел Макрон да реновира Френската национална железопътна компания (SNCF), с цел да я направи по-конкурентна. Стачките ще продължат за два от всеки пет дни до 28 юни. Нито служителите, нито правителството имат намерение да отстъпят, предаде БГНЕС.

Едва една трета от бързите влакове и една пета от регионалните работят по време на стачките, което силно смущава ежедневните 4.5 млн. ж.п. пътници във Франция, но въпреки това едва ли ще се стигне до обещания от стачкуващите служители „ден без влакове”.

Стачката е срещу промените, които президентът Макрон иска да наложи на френските железници – елиминиране на ранното пенсиониране и гарантираната до живот професия – за да намали разходите и да направи Френската национална железопътна компания по-конкурентоспособна на европейския пазар. Друга причина за стачките е намерението на Макрон да приватизира железопътната компания. Според изследвания, общественото мнозинство подкрепя реформите, предложени от Макрон, но стачкуващите са твърдо решени да не отстъпват.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес