Провал след провал: За 500 дни Русия не успя да постигне нито една от целите си в Украйна

7338
Провал след провал: За 500 дни Русия не успя да постигне нито една от целите си в Украйна
Снимка: Getty Images

Преди 500 дни Русия започна непровокирана завоевателна война срещу Украйна. Руските военни възнамеряваха да превземат Киев в рамките на три дни, но не успяха да постигнат нито една от планираните си цели. Това пишат анализаторите от Института за изследване на войната (ISW) в новия си доклад.

Според документа решителната и умела украинска съпротива е наложила прекратяването на многобройните руски офанзиви, включително и тази, насочена към Киев, и е освободила Сумска и Черниговска област, както и части от Харковска, Николаевска и Херсонска област, които руските сили временно бяха завзели.

"Украинските сили са си осигурили и запазили инициативата и провеждат контраофанзивни операции по по-голямата част от фронтовата линия, а руските сили са съсредоточени почти изцяло върху опитите си да задържат украинските земи, които все още държат", пишат експертите в доклада. Още: 500 безсънни нощи и борба на предела на човешките възможности (ВИДЕО)

От него става ясно още, че със западната помощ Украйна си е осигурила независимост, но е изправена пред критичната задача да освободи стратегически важната територия, която все още е под руски контрол. В момента руските окупатори са съсредоточени върху задържането на украинската контраофанзива. Дори в най-трудните направления на фронта обаче ВСУ има известни успехи. По данни на Генералния щаб в Киев руснаците съсредоточават основните си усилия върху това да предотвратят по-нататъшното настъпление в Запорожкото и Херсонското направление. 

Последни новини от фронта

На 8 юли украинските сили проведоха контраофанзивни операции в поне три сектора на фронта. На 7 юли украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр съобщи, че украинските сили са напреднали с повече от 1 км по южния фланг на Бахмут, а руски военни блогъри твърдят, че украинските войски са атакували руски позиции югозападно и северозападно от Бахмут. Руски източници допълнително твърдят, че украинските сили са провели настъпателни операции в западната част на Донецка и западната част на Запорожка област. Още за слуващото се на фронта четете в материала Унижението "Азов": Само една от лошите за Путин новини за Украйна (ВИДЕО)

Украински военни източници потвърдиха, че украинските сили продължават настъпателните операции в направленията Бердянск (Западен Донецк - Източна Запорожка област) и Мелитопол (Западна Запорожка област) и имат частични успехи в неуточнени райони на тези направления.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 09.05 - НАТО подготвя декларация за неизпращане на войски в Украйна?

Унгария непреклонна: Няма да подкрепим безумния план за дългосрочна подкрепа на Украйна

Шведски съд призна Грета Тунберг за виновна за неподчинение

Полша се оплака от руски кибератаки

Си Дзинпин пристигна в Унгария, среща се с Орбан

150 000 посрещнаха олимпийския огън в Марсилия

Три големи пожара в Русия, включително в пристанище (ВИДЕО)

Армения обърна гръб на Путин, спира вноските си в ОДКС

Руски "военен герой" изнасилил 15-годишно момче, не му се търси отговорност

Евросъюзът реши какво да прави с приходите от замразените руски активи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа