Пучдемон се предаде на полицията в Белгия

6439
Пучдемон се предаде на полицията в Белгия
Снимка: Getty Images/Guliver

Отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон се е предал на полицията в Белгия. Това съобщи белгийската обществена телевизия, като се позова на свой източник.

Заедно с него са се предали и няколко негови съветници.

Каталунските сепаратисти разочароваха

Със своята нерешителност и най-вече с бягството на техния лидер Карлес Пучдемон сепаратистите в Каталуния разочароваха много от своите...

По-късно днес предстои пресконференция на белгийските прокурори, които работят по случая, посочва Ройтерс.

Припомняме, че в петък Испания издаде заповед за арест на каталунския политик и четирима бивши министри от правителството на Каталуния, които са в Белгия заедно с него.

По-рано съдът наложи мярка за неотклонение „задържане под стража” на осем бивши каталунски министри, сред които е и заместникът на Пучдемон Ориол Жункерас. Прокуратурата ги обвинява в бунт, метеж и злоупотреба с държавни средства.

Пучдемон щял да участва в каталунските избори от чужбина

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви, че е готов да се кандидатира за насрочените за 21 декември избори в автономната област,...

Пучдемон заяви, че не бяга от правосъдието и нарече повдигнатите обвинения неоснователни и политически мотивирани, а предвиденото за тях наказание – прекомерно.

Докато бившият лидер остава блокиран в столицата на Европа, в Каталуния политическите партии трескаво се готвят за началото на предизборната кампания, която очевидно ще бъде колкото изострена, толкова и решаваща за изхода от най-тежката институционална криза в Испания от близо 4 десетилетия.

Партиите трябва до вторник да се регистрират в коалиции или за самостоятелно участие. Пучдемон вече се намеси в дебата, като подкрепи намерението на своята десноцентристка Демократическа партия на Каталуния да формира единен блок на привържениците на отцепване от Испания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа