Путин: Не съм замесен в офшорния скандал

4314
Путин: Не съм замесен в офшорния скандал
Снимка: Getty Images/Guliver

Името ми не фигурира в списъците Panama Papers („Панамските документи“). Какво са направили тези журналисти? Създали са информационен продукт. Видели са имена на мои познати и приятели и се изкарва, че съм ги покровителствал. Това заяви руският президент Владимир Путин на медиен форум днес, предаде РИА Новости. За първи път той коментира директно офшорния скандал, в който много следи водят към него.

Путин описа обвиненията към него като част от американска пропагандна кампания, целяща да отслаби руското правителство.

Офшорната следа от 2 млрд. долара, която води до Владимир Путин

Мрежа от тайни офшорни сметки и заеми в размер на 2 млрд. долара (1,76 млрд. евро) са оставили ярка следа, водеща до руския президент В...

В Panama Papers се споменават имена на хора от вътрешния кръг на президента. Едно от тях е на челиста Сергей Родулгин, който е приятел на Путин още от детските им години. Според документите притежава милиони в офшорни активи. „Той е блестящ музикант, един от най-добрите в страната. Гордея се, че ми е приятел. Не е направил нищо нередно. Почти всички пари, които изкарва, ги влага в музикални инструменти от чужбина и внасянето им в Русия. Те са скъпи вещи“, заяви днес Путин.

По думите му Родулгин организирал концерти и се занимавал с популяризирането на руската култура зад граница, фактически със собствени средства. „Колкото повече такива хора има у нас, толкова по-добре“, каза президентът.

Panama Papers е международно разследване за скритата офшорна индустрия, показващо как богатите и силните на деня използват офшорни компании, за да скриват активи и заобикалят правила чрез създаването на фирми в отдалечени юрисдикции. В разследването са участвали над 370 журналисти от около 80 държави, които са разгледали повече от 11,5 млн. документа в продължение на една година.

Безпрецедентното огласяване на файловете от базираната в Панама Mossack Fonseca, специализирана в уреждане на разплащания към офшорни компании, показва, че тези пари са направили хора от близкия кръг на Путин изключително богати.

Преди Panama Papers - кой криеше пари в Швейцария и защо НАП не каза нищо?

Моето мнение е, че в България офшорните компании не се правят за оптимизиране на данъци, а за прикриване на произход на пари. Това обяв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа