Путин: Няма смисъл да санкционирате Москва, ООН порица САЩ и за Иран

10272
Путин: Няма смисъл да санкционирате Москва, ООН порица САЩ и за Иран
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир Путин нарече американските санкции срещу Москва „непродуктивни и безсмислени”. Това се случва само няколко дни, след като Вашингтон предупреди, че повече „икономическа болка” предстои. 

„Санкциите са действия, които са непродуктивни и безсмислени особено спрямо страна като Русия”, заяви Путин по време на пресконференция с финландския си колега Саули Ниинисто.

САЩ блокира руски активи за стотици милиони долари

Американските власти са замразили руски активи в САЩ за стотици милиони долари в рамките на санкциите срещу Москва. Тези данни предоста...

Съединените щати, под различни претекст, наложиха голямо количество санкции срещу Русия. Част от мерките са наложени по заповед на президента на страната Доналд Тръмп и той има право да ги отстрани.

Останалите обаче са въведени в съответствие със закона, приет от Конгреса, озаглавен "Борбата срещу противниците на Америка чрез санкции" и те не могат да бъдат отменени без съгласието на законодателния орган. В това число и въведените санкции срещу граждани и компании, за които се твърди, че са "замесени в кибератаки срещу САЩ". Наскоро впрочем Microsoft обяви, че били засечени руски хакери, атакували последните избори в Америка, 

На 8 август американската администрация обяви нови санкции срещу Москва заради "случая Скрипал". Като първият пакет санкции влезе в сила днес на 22 август.

Междувременно специалният докладчик на Организацията на обединените нации Идрис Джазаири критикува остро наложените неотдавна санкции на САЩ срещу Иран, наричайки ги "несправедливи и вредни".

В писмена декларация специалният докладчик за отрицателното въздействие на санкциите заяви: "Тези несправедливи и вредни санкции унищожават икономиката и валутата на Иран, тласкат милиони хора в бедност и правят внесените стоки недостъпни".

Сърбия няма да подкрепи санкциите срещу Русия

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви по време на срещата си със своя руски колега Сергей Лавров, че Белград няма да ...

На 6 август САЩ отново наложиха първия кръг от икономически санкции срещу Иран, които са насочени главно към банковия сектор на страната.

Санкциите имат за цел да възпрепятстват придобиването на американска валута от Техеран, търговията с благородни метали, дейностите, свързани с иранския държавен дълг, и автомобилния сектор в страната.

В своето изявление Джазаири постави въпроса дали Съединените щати ще предоставят храна и лекарства на милиони иранци, които вече не могат да си ги позволят.

"Сегашната система създава съмнение и неяснота, което прави невъзможно Иран да внася тези спешно необходими хуманитарни стоки. Тази двусмисленост води до "смразяващ ефект", който вероятно ще доведе до тихи смъртни случаи в болниците, тъй като лекарствата изчезват, докато международните медии не могат да забележат ", каза той.

Специалният докладчик призова САЩ да "демонстрират своя ангажимент да разрешат в Иран селскостопански стоки, храни, лекарства и медицински изделия, като предприемат реални и конкретни стъпки, за да гарантират, че банките, финансовите институции и дружествата могат бързо и свободно да станат сигурни, че съответният внос и плащанията са разрешени".

Тръмп нямало да пипа санкциите срещу Русия, освен ако Москва не действа

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да обмисли възможността за премахване на американските санкции спрямо Русия, но само ако Москва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа