Путин обича да се хвали с хиперзвуковите си ракети, но арестува специалистите в сферата

10218
Путин обича да се хвали с хиперзвуковите си ракети, но арестува специалистите в сферата
Снимка: Getty Images

Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин обича да се хвали с хиперзвуковото си оръжие, но едновременно с това в страната от 2018 година насам 12 учени, които изучават и работят в сферата, са обвинени в държавна измяна.

Недоволството нараства: Руски институт застана в защита на колеги, задържани за държавна измяна (СНИМКИ)

Арестуваните

Под наказателна отговорност са подведени учени от Централния научно-изследователски институт по машиностроене (ЦНИИмаш), Централния институт по аеро и хидро динамика (ЦАГИ) и новосибирския Институт по теоретична и приложна механика (ИТПМ) на сибирския отдел към РАН. 

От ИТПМ подсъдими по дела за държавна измяна са трима физици - Валерий Звегинцев, Александър Шиплюк и Александър Маслов. През декември 2023 г. стана известно, че съдът е изпратил в ареста за държавна измяна и доцента от Томския политехнически университет 68-годишният Владислав Галкин. До 2017 г. той е работил в ИТПМ. ВСС съобщава, че четиримата учени са изследвали свръхзвуковите технологии. 

Още: Румъния да се готви за война с Путин и Русия: Предупреждение от командващия румънския генщаб

Научни постижения

Галкин е автор на стотици научни публикации, повече от десет от тях са публикувани в чуждестранни издания. Девет от публикациите са в съавторство със Звегинцев, четири от съвместните им трудове са публикувани в чуждестранни издания в периода от 2015 до 2021 г. Шиплюк също е съавтор на публикации на Зветинцев и Галкин. Маслов, Звегинцев и Шиплюк са участвали в проекти на седмата рамкова програма на ЕС FP7. Това е програма за космически изследвания. 

Още: Руски инженер се самоуби след като негова ракета уби баба му в Харков (СНИМКИ)

Кинжал

За първи път Путин заговори за хиперзвуковите комплекси през 2008 г. Десет години по-късно той обяви, че руското хиперзвуково оръжие ще бъде "практически неуязвимо". Тогава той представи авиационния комплекс "Кинжал."

Още: И Китай се присмя на руските ракети "Кинжал" (ВИДЕО)

Обвинения "от горе"

По думите на Евгени Смирнов от правозащитния проект "Първи отдел", в лични беседи сътрудниците от ФСБ са коментирали пред адвокати, че арестите са по обвиненията в продажба на секретна информация за руското хиперзвуково оръжие идват "от горе". 

Смирнов твърди, че никой от учените, арестувани по обвинение в държавна измяна, не се е занимавал с военна тематика. Специализацията на арестуваните от ИТПМ е аеродинамиката на хиперзвуковите потоци. Бившият сътрудник на ЦНИИ Владимир Лапигин допълва още, че новосибирските учени никога не са се занимавали с "Кинжал", тяхната дейност е свързана с фундаментални изследвания и разработки. Учените се занимават с изследването на физическите процеси, а не с "как да се направи ракета". 

Колегите на задържаните

През май 2023 г. след ареста на Маслов, Шиплюк и Звегинцев колегите сътрудници от ИТПМ публикуваха отворено писмо, в което молиха да се "защити руската аеродинамична наука." 

В него те уточняваха, че "материалите на нашите колеги нееднократно са били проверявани от експертна комисия на организацията ни, относно наличието на сведения с ограничен достъп и такива сведения не са били открити."

Семейството на Александър Шиплюк припомня, че руското министерство на образованието и науката е препоръчвало на институтите, съгласно разпоредбите на руския президент да провеждат мероприятия, насочени към засилване на международното сътрудничество. Шиплюк е бил лицето на института, в който е работил и да го представя на международната арена е влизало в преките му длъжностни характеристики.

Още: Половината ракети "Кинжал" от сутрешната атака срещу Украйна не са поразили целите си: Справка

Спорните проекти

В случая с ЦНИИ секретните документи са били открити в проекта Transhyberian, свързан с изучаването на влиянието на температурата чрез експерименти и числено моделиране. В случая с ЦАГИ повод за преследване става проект за разработване на хиперзвуков граждански самолет HEXAFLY-INT. Координатор на проекта е представител на Европейската космическа агенция.

Още: Ракетите "Кинжал": От "непобедими оръжия" до срам за Путин в Украйна (ВИДЕО)

Някои вече не са сред живите

По данни на ВВС по делата за държавна измяна са арестувани 12 учени, свързани с темата за физическите процеси при хиперзвуковите скорости. Трима от тях вече са починали - Дмитрий Колкер, Роман Ковалев и Виктор Кудрявцев. 66-годишният Анатолий Губанов и 71-годишният Валерий Голубкин са осъдени на 12 години строг режим в наказателна колония.

Великобритания се подигра на руската ракета "Кинжал"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com