Ракетите "Кинжал": От "непобедими оръжия" до срам за Путин в Украйна (ВИДЕО)

16810
Ракетите "Кинжал": От "непобедими оръжия" до срам за Путин в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: kremlin.ru / CC BY 4.0

Ракетите "Кинжал", гордостта на диктатора Владимир Путин във войната в Украйна, не се оказаха непобедими, както ги представя руската пропагандна машина. По време на последната масирана атака на Москва по украински градове на 2 януари противовъздушната отбрана на Украйна свали 10 от 10 изстреляни "Кинжал"-а - всичките бяха прехванати от системата Patriot, твърдят украинските военни.

Още: Путин изпълнява заканата си за по-мощни удари по Украйна: Жертви и щети след нов ужас в Киев (ОБЗОР)

Това нападение беше важно напомняне, че руските супероръжия невинаги са толкова супер. Поне не и в сравнение с най-добрите западни средства за противовъздушна отбрана - особено с американските ракети "земя-въздух" Patriot, пише в свой коментар британският The Telegraph.

На 29 декември 2023 украинската ПВО свали 114 от общо 158 безпилотни самолета, крилати и балистични ракети, които руснаците изстреляха по украинските градове. По време на втората вълна от атаки на 2 януари украинците свалиха 107 от 134 дрона и ракети.

Путин още през 2018 се закани с "Кинжал"

На 1 март 2018 г. руският президент представи нови стратегически военни разработки, които, по думите му, нямат аналози в света. Презентацията беше съпроводена с видеоклипове, които да покажат възможностите на оръжията. Сред представените 6 "супер оръжия" беше и хиперзвуковият авиационно-ракетен комплекс "Кинжал".

По време на полета ракетата осъществява маневриране на всички участъци на траекторията и се движи със скорост, превишаваща 10 пъти тази на звука. Обсегът на действието ѝ е над 2000 км, гласеше описанието.

Още: "Огнено кълбо" и ракета с ядрен двигател - кои са новите оръжия на Путин

Путин веднъж обяви, че изстрелваните от въздуха маневрени ракети "Кинжал" са "непобедими". Това се оказа лъжа. Ако не друго, то това е един от по-лесните за поразяване руски боеприпаси за украинците. А неуспехът на "Кинжал" хвърли съмнение върху целия клас хиперзвукови ракети - всеки боеприпас, който при маневриране се движи през атмосферата със скорост поне пет пъти по-висока от тази на звука.

Армиите, военноморските и военновъздушните сили по целия свят разчитат на бързите хиперзвукови ракети да им осигурят предимство в огневата мощ. Но ако тези скъпи оръжия не се представят по-добре от "Кинжал", усилията може да се окажат погрешни, анализира The Telegraph.

Какво може "Кинжал"?

24-метровият "Кинжал" е въздушна версия на първата руска хиперзвукова ракета - наземната "Искандер". Руските военновъздушни сили изстрелват струващата милиони долари ракета от специално модифицирани самолети МиГ-31.

Една ракета "Кинжал" има обсег до около 1930 км, което е по-далеч, отколкото може да достигне най-добрата украинска противовъздушна отбрана. Този впечатляващ обсег предпазва МиГ-31 от опасност, но не предпазва самия "Кинжал" в последните минути на полета му.

Когато "Кинжал" се приближи на по-малко от 160 км от целта си, той става възможна плячка за украинските ракети "земя-въздух" Patriot PAC-2 и PAC-3. Доставяните от САЩ Patriot свалят "Кинжал" поне от май месец 2023 г. насам. В края на декември 2023 говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат заяви, че от началото на войната Украйна е свалила 1 на всеки 3 изстреляни ракети "Кинжал". Процентът обаче се подобри след 2 януари: Свалените ракети "Кинжал" в Украйна: Официални украински данни

Наблюдателите внимателно проучиха видеозаписите от атаките, за да разберат разочароващото представяне на "Кинжал". Разочароващо за Кремъл, разбира се. Украинец засне последните секунди от полет на един "Кинжал" на 2 януари и качи видеото в социалните мрежи. Изглежда, че прехвалената ракета се е движела не по-бързо от 1,9 Мах, анализира британското издание.

Макар че ракетата може да се движи със скорост 5 или повече Мах (5 пъти над скоростта на звука) по време на най-ефективната височинна фаза на полета си - веднага след изстрелването - тя се забавя много, когато се спуска и се приближава до целта си. Тъй като става все по-нисък и по-бавен, "Кинжал"-ът е лесна плячка за Patriot.

Даваш Patriot на Украйна - инвестираш в собствената си сигурност

"Всяко украинско сваляне на руски хиперзвуков Kh-47M2 "Кинжал" с ракети Patriot ще подобрява алгоритъма за прехващане от страна на ракетите Patriot", обяснява Ян Калберг - експерт по ракетите от Центъра за анализ на европейската политика.

Това не само подобрява украинските батареи Patriot, но е от полза и за ПВО системите на съюзнически на Киев държави. В този смисъл всяка батарея Patriot, която съюзниците на Украйна даряват за военните усилия на Киев, е инвестиция в собствената им защита срещу хиперзвукови ракети, не само "Кинжал". Колкото повече "Кинжал"-и свалят Patriot над Украйна, толкова по-добри стават ракетите американско производство в прехващането на всички видове хиперзвукови ракети - дори китайски.

Снимка: Getty Images

Остава да видим обаче дали този аргумент ще промени мнението на крайните републиканци в Конгреса на САЩ, които от месеци отказват да гласуват 61 млрд. долара нова американска военна помощ за Украйна.

Още: Свалените руски ракети "Кинжал": Призив за конкретни доставки от Залужни (ВИДЕО)

Колко Patriot има Украйна?

Киев разполага само с три пълни батареи Patriot, всяка от които има радари и няколко пускови установки. Това е достатъчно, за да се защитят само три града - вероятно Киев, Харков и Одеса. Украйна се нуждае от допълнителни батареи Patriot и от много повече ракети, за да ги поддържа в готовност за действие по време на интензивните набези на дронове и ракети от страна на Москва.

Коалиция от държави от НАТО, включваща Германия, Нидерландия, Румъния и Испания, наскоро обяви намерението си да поръча на американския производител Raytheon нова партида от 1000 ракети Patriot. Поръчката на стойност близо 6 млрд. долара ще подпомогне изграждането на нова производствена линия за ракетите в Германия.

Не е ясно обаче дали Украйна ще се възползва от това разширено производство. Ако НАТО има сериозни намерения да победи Русия, част от тези ракети трябва да отидат в Украйна, където украинците печелят битката срещу "непобедимите" хиперзвукови ракети на Руската федерация, пише The Telegraph.

Още: Румъния получава стотици ракети за системата Patriot

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

От хуманни съображения: Обединеното кралство забрани износа на живи животни

Блинкен за студентите от Мариупол: Те са пример за духа и смелостта на Украйна

Еманюел Макрон препоръчва: Посетете Варна

Крал Чарлз представи новия си портрет - първи след коронацията

Задържаха и биха опозиционен лидер в Грузия (ВИДЕО)

Заради руската заплаха: Полша инвестира 25 млн. долара в разузнаване

Харков: 17 ранени след удар по 12-етажна сграда, сред тях 2 деца (ВИДЕО)

Крал Чарлз III разкри неочакван страничен ефект от лечението на рак

Бягство от затвора във Франция: Вижте кадри от стрелбата по надзирателите (ВИДЕО)

"Помощник по корабостроенето": Загуби ли Патрушев влиянието си в Кремъл?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа