Путин се пази от окупираните украински земи (ВИДЕО)

5150
Путин се пази от окупираните украински земи (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Русия официално присъедини Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област към своята територия с фалшиви референдуми, обаче продължава да поддържа КПП-та по международно признатите граници с Украйна и всъщност показва, че не счита украинските земи за истински руски територии. Това заключва в дневния си обзор ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната), коментирайки заповед на издирвания от Международния наказателен съд за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Заповедта е за руския вицепремиер Марат Хуснулин, чиято задача е да оправи проблеми с ГКПП Гуково – пропусквателният пункт на руско-украинската граница между украинската Луганска област и руската Ростовска област. Основният проблем – лошото състояние на пътя, което пречи на нормалното движение и предизвиква струпвания на ГКПП-то.

Според ISW, наличието на тези пропусквателни пунктове ясно показва, че Путин далеч не счита уж присъединените територии за истински присъединени и иска да има контрол – за да няма лесно бягство на руски войници обратно в Русия, както и за да се спре масово движение на мъже, опитващи да бягат от силовата мобилизация на проруските сепаратисти.

Параноя: Путин в окупираните територии, за да се убеди, че Шойгу не го лъже?

Друг акцент – отстраняването на командващия Тихоокеанския флот на Русия, който беше пратен да се занимава със спортните и образователни военни центрове с официално разпореждане от Кремъл, а не от руското военно министерство. Това отново дава сигнал каква е оценката за състоянието на руската армия – защото именно в това военно окръжие са части, претърпели невероятни загуби в Украйна: Касапницата при Угледар: Елитна руска бригада вече я няма, твърдят украинците (ВИДЕО). По този повод бившият силов министър на т.нар. ДНР Игор Гиркин предложи да има учения в руското военно министерство, явно с препратка да бъде освободен и руският военен министър Сергей Шойгу.

Що се отнася до военните действия в Украйна, Бахмут си остава най-горещата точка. Съгласно сводката на украинския щаб за изминалото денонощие, по целия фронт е имало над 60 неуспешни руски пехотни атаки, 22 от които са в Бахмут и около града. За пореден път е спряна руска атака срещу Хромово (2 километра западно от Бахмут) – там, откъдето минава един от основните логистични пътища за украинците. Това се потвърждава и от руския пропагандист Семьон Пегов, като руските твърдения са, че при пътя от Хромово до Часов Яр руснаците заемат нови позиции в опит да го овладеят. От т.нар. ДНР дори говорят, че пътят е превзет, но многократно вече информация за войната от ДНР се оказваше лъжа. В украинския телеграм канал "Бахмутски демон" съобщават, че пътят още е под украински контрол, но руснаците са близо.

Големи боеве има и в центъра на Бахмут, при железопътната линия, като на изток от нея руснаците владеят положението, добавя свързваният с финансиране от Евгений Пригожин руски телеграм канал "Рибар". Руското военно министерство обаче съобщава за пореден ден, че е имало опити за украински контраатаки по фланговете в Бахмут, като твърди, че те са успешно спрени. Потвърдено в Бахмут руснаците ползват един от най-модерните си танкове Т-90.

По отношение на Авдеевка няма голяма промяна в ситуацията – руският натиск и опити градът да бъде обкръжен не спират, но остават все така неуспешни. В Луганска област пък основните боеве са при Кремена и видимо голяма промяна на позиции също няма. А в Крим има прехвърляне на 400 руски наборници за защита на Володимировка, твърди украинският щаб.

ОЩЕ: Украинската контраофанзива започва, в Русия ФСБ гони врага с партиен билет (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа